chrupiące kruche ciasteczka sezamowe

proste, szybkie, szybkie, rozpływa się w ustach! Chrupiące kruche ciasteczka sezamowe to przepis-dar niebios: gotuje się w kilka minut i wymaga minimalnych nakładów! Okazuje się, że ciasteczka są cienkie, chrupiące, pachnące, nieporównywalnie smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 10 g
tłuszcze 38 % 31 g
węglowodany 49 % 40 g
464 kcal
IG: 12 / 2 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka sezamowe? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby miał czas na zmiękczenie. Mąkę pszenną najwyższej jakości można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub mąką pierwszej klasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś miękkie masło do miski, dodaj cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy lub wanilinę na czubku noża. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu waniliny, ponieważ jeśli przesadzisz z nią, smak pieczenia zostanie zepsuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozetrzyj widelcem mieszaninę oleju, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jedno jajko. Wymieszać. Pamiętaj, aby umyć jaja kurze przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce połącz wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby wzbogacić ją tlenem, a następnie wypieki będą przewiewne i dobrze wzrosną podczas pieczenia. Proszek do pieczenia najpierw wymieszaj z niewielką ilością mąki i dodaj do ciasta, aby lepiej rozprowadzić na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz suche składniki z płynnymi. Mąkę i proszek do pieczenia można natychmiast przesiać do mieszanki jajeczno-maślanej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj ciasto. Jego konsystencja jest dość lepka, gęsta i lepka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sezam do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj-a nasze ciasto jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Łyżeczką rozłóż ciasto wielkości orzecha włoskiego w dużej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka bardzo mocno rozmazują się na blasze do pieczenia i należy to wziąć pod uwagę. Piekłem w dwóch partiach, ponieważ wszystkie półfabrykaty nie pasowały do jednej blachy do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie do odpowiedniej temperatury, włącz go wcześniej, 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piec ciasteczka w piekarniku o temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upewnij się, że nie pali się na krawędziach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po wyjęciu blachy do pieczenia z gotowymi ciasteczkami z piekarnika pozwól jej ostygnąć. Gorące ciasteczka są miękkie i lepkie, ale gdy ostygną – i zamieniają się w chrupiące i można je łatwo usunąć z pergaminu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób herbatę i poczęstuj się. Najważniejsze jest, aby zatrzymać się na czas i nie jeść wszystkiego na raz, ponieważ ciasteczka są dość kaloryczne!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Miłej herbaty!

proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.), ugaszony 3% octem (1 łyżka. l.).

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy