skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka sezamowe? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby miał czas na zmiękczenie. Mąkę pszenną najwyższej jakości można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub mąką pierwszej klasy.
Krok 2:
Przenieś miękkie masło do miski, dodaj cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 3:
Dodaj cukier waniliowy lub wanilinę na czubku noża. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu waniliny, ponieważ jeśli przesadzisz z nią, smak pieczenia zostanie zepsuty.
Krok 4:
Rozetrzyj widelcem mieszaninę oleju, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wbij jedno jajko. Wymieszać. Pamiętaj, aby umyć jaja kurze przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Wymieszaj masę.
Krok 7:
W osobnej misce połącz wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby wzbogacić ją tlenem, a następnie wypieki będą przewiewne i dobrze wzrosną podczas pieczenia. Proszek do pieczenia najpierw wymieszaj z niewielką ilością mąki i dodaj do ciasta, aby lepiej rozprowadzić na cieście.
Krok 8:
Połącz suche składniki z płynnymi. Mąkę i proszek do pieczenia można natychmiast przesiać do mieszanki jajeczno-maślanej.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj ciasto. Jego konsystencja jest dość lepka, gęsta i lepka.
Krok 10:
Dodaj sezam do ciasta.
Krok 11:
Wymieszaj-a nasze ciasto jest gotowe!
Krok 12:
Wyłóż blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Łyżeczką rozłóż ciasto wielkości orzecha włoskiego w dużej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka bardzo mocno rozmazują się na blasze do pieczenia i należy to wziąć pod uwagę. Piekłem w dwóch partiach, ponieważ wszystkie półfabrykaty nie pasowały do jednej blachy do pieczenia.
Krok 13:
Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie do odpowiedniej temperatury, włącz go wcześniej, 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piec ciasteczka w piekarniku o temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upewnij się, że nie pali się na krawędziach.
Krok 14:
Po wyjęciu blachy do pieczenia z gotowymi ciasteczkami z piekarnika pozwól jej ostygnąć. Gorące ciasteczka są miękkie i lepkie, ale gdy ostygną – i zamieniają się w chrupiące i można je łatwo usunąć z pergaminu.
Krok 15:
Zrób herbatę i poczęstuj się. Najważniejsze jest, aby zatrzymać się na czas i nie jeść wszystkiego na raz, ponieważ ciasteczka są dość kaloryczne!
Krok 16:
Miłej herbaty!
proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.), ugaszony 3% octem (1 łyżka. l.).
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g