babeczka twarogowa klasyczna

bardzo smaczne i delikatne, o aromatach wanilii i cytryny! Klasyczne ciasto twarogowe jest przygotowywane w bardzo prosty sposób-wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem, wlać do formy i upiec w odpowiednim czasie. Jeśli babeczka jest ozdobiona czekoladą i świeżymi jagodami, może równie dobrze działać jako świąteczne wypieki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 61 % 37 g
305 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto twarogowe? Przygotuj składniki. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy babeczka dobrze wyrośnie i będzie smaczna. Dlatego wcześniej wyjmij jajka, masło i twaróg z lodówki. Twarożek i masło wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg i jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie ubij wszystko mikserem, aby uzyskać gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj skórkę z cytryny bezpośrednio do miski na drobnej tarce i dodaj wanilinę, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przesianą i połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest bardzo grube. Umieść go w wyłożonej folią (lub pergaminem) i natłuszczonej formie. Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 45 minut (skupiamy się na piekarniku). Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Wyjmij z piekarnika, ostudź, wyjmij z formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy babeczka ostygnie, rozpuść czekoladę (lepiej wziąć gorzką, nada szczególny smak wypiekom twarogowym). Udekoruj babeczkę świeżymi malinami i polej rozpuszczoną czekoladą. Podawaj do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy