skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto twarogowe? Przygotuj składniki. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy babeczka dobrze wyrośnie i będzie smaczna. Dlatego wcześniej wyjmij jajka, masło i twaróg z lodówki. Twarożek i masło wybierz wysokiej jakości, naturalne, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło z cukrem mikserem.
Krok 3:
Dodaj twaróg i jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Ponownie ubij wszystko mikserem, aby uzyskać gładką masę.
Krok 5:
Zetrzyj skórkę z cytryny bezpośrednio do miski na drobnej tarce i dodaj wanilinę, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej przesianą i połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest bardzo grube. Umieść go w wyłożonej folią (lub pergaminem) i natłuszczonej formie. Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 45 minut (skupiamy się na piekarniku). Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Wyjmij z piekarnika, ostudź, wyjmij z formy.
Krok 7:
Gdy babeczka ostygnie, rozpuść czekoladę (lepiej wziąć gorzką, nada szczególny smak wypiekom twarogowym). Udekoruj babeczkę świeżymi malinami i polej rozpuszczoną czekoladą. Podawaj do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g