Rolada ze smalcu ze skórą

pyszna i sycąca przekąska na wakacje!!! Taka bułka może być świetną przekąską zarówno na świątecznym stole, jak i na spotkania z przyjaciółmi.Bardzo smaczne jest również używanie bułki do kanapek, na przykład na śniadanie. To bardzo smaczny i ekonomiczny przepis na przekąskę! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bułkę, weź smalec ze skórą. Najlepiej wziąć taki kawałek, aby była mała warstwa mięsa. Umyj kawałek, wyczyść skórę i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obficie posyp kawałek smalcu solą i przyprawami. Jako przyprawy możesz użyć mielonego czarnego pieprzu i papryki. Obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj je. Rozłóż posiekany czosnek na całej powierzchni smalcu. Użyj rąk, aby wetrzeć wszystkie przyprawy w smalec.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przekręć smalec w rolkę wraz ze skórą. Owiń rolkę nitką w kilka warstw, aby nie rozpadła się po ugotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń rolkę w folię i odstaw na kilka godzin, aby smalec trochę się osolił. Następnie umieść rolkę w folii w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    20 minut przed końcem czasu gotowania można otworzyć górną warstwę folii i pozostawić do pieczenia w piekarniku, aby usunąć nadmiar wilgoci i lekko wysuszyć bułkę. Ostudź gotową rolkę, usuń z niej nici i włóż do lodówki, aby zamarzła. Aby podać, pokrój bułkę na porcje i połóż na talerzu. Smacznego!

jeśli do gotowania bułki masz tylko smalec, bez warstwy, możesz dodać mięso osobno. Do suplementu można użyć zarówno wieprzowiny, jak i kurczaka. Wystarczy pokroić mięso na kawałki i zawinąć w bułkę wraz z przyprawami. A jeśli smalec, taki jak mój, jest już z warstwą mięsa, nie musisz nic dodawać. I tak będzie bardzo smacznie. Czosnek w bułce nadaje bułce bardzo apetyczny aromat i smak.
taką bułkę można nie tylko upiec w piekarniku. Można go po prostu ugotować w zwykłej patelni. Ale dla smaku konieczne będzie dodanie soli, przypraw i liści laurowych do wody.
ale moim zdaniem gotowanie go w piekarniku jest znacznie wygodniejsze, ponieważ nie musisz nad nim stać i pilnować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy