bułki bez drożdży

pyszne, aromatyczne bułeczki do herbaty są szybkie i łatwe! Aby śniadanie dostarczyło ludzkiemu ciału energii na cały dzień, powinno być kompletne i powinno zawierać nie tylko płatki zbożowe, ale także wypieki na herbatę lub kawę. Bułeczki bez drożdży to świetna opcja na śniadanie. Można je podawać z masłem, dżemem lub mlekiem. Są lekkie, ale pożywne, smaczne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 72 % 47 g
310 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na bułki. Istnieje wiele przepisów na ciasto bez drożdży na bułki. Jednym z najprostszych i najbardziej udanych jest ciasto gotowane na kefirze. Produkty z takiego ciasta są bardzo miękkie i delikatne. Produkty potrzebne do przepisu przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć. Wlej kefir (powinien być również w temperaturze pokojowej), dodaj sodę. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw mieszaninę na 20 minut na stole, aby nastąpiła reakcja alkaliczna. Na powierzchni mieszaniny pojawią się bąbelki. Jajka kurze wbijamy do innej głębokiej miski, dodajemy cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści i pojawi się piana na powierzchni. Dodaj zmiękczone masło, ponownie ubij, aż mieszanina będzie gładka. Wlej kefir do tej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną, musisz położyć mąkę w częściach, aby ciasto nie było zbyt ciasne. W razie potrzeby podczas wyrabiania ciasta można dodać trochę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz skupić się na konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny, gładki i miękki. Dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ciasto w filiżance, przykryte folią spożywczą na stole na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na kiełbasę, pokrój na małe kawałki, z których tworzymy bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Puste bułki wkładamy do natłuszczonej formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby bułki były jeszcze smaczniejsze i piękniejsze, możesz posypać je słodkim kruszonką. Aby to zrobić, wcieramy kawałek masła z dodatkiem cukru i mąki w okruchy. Posyp ten okruch bułki na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz bułki przez około 25 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy bułki do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy