skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na bułki. Istnieje wiele przepisów na ciasto bez drożdży na bułki. Jednym z najprostszych i najbardziej udanych jest ciasto gotowane na kefirze. Produkty z takiego ciasta są bardzo miękkie i delikatne. Produkty potrzebne do przepisu przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć. Wlej kefir (powinien być również w temperaturze pokojowej), dodaj sodę. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką.
Krok 2:
Pozostaw mieszaninę na 20 minut na stole, aby nastąpiła reakcja alkaliczna. Na powierzchni mieszaniny pojawią się bąbelki. Jajka kurze wbijamy do innej głębokiej miski, dodajemy cukier.
Krok 3:
Ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści i pojawi się piana na powierzchni. Dodaj zmiękczone masło, ponownie ubij, aż mieszanina będzie gładka. Wlej kefir do tej mieszanki.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną, musisz położyć mąkę w częściach, aby ciasto nie było zbyt ciasne. W razie potrzeby podczas wyrabiania ciasta można dodać trochę mąki.
Krok 5:
Musisz skupić się na konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny, gładki i miękki. Dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny.
Krok 6:
Pozostaw ciasto w filiżance, przykryte folią spożywczą na stole na 20 minut.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na kiełbasę, pokrój na małe kawałki, z których tworzymy bułki.
Krok 8:
Puste bułki wkładamy do natłuszczonej formy.
Krok 9:
Aby bułki były jeszcze smaczniejsze i piękniejsze, możesz posypać je słodkim kruszonką. Aby to zrobić, wcieramy kawałek masła z dodatkiem cukru i mąki w okruchy. Posyp ten okruch bułki na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz bułki przez około 25 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy bułki do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g