skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka na oleju roślinnym? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem. W głębokiej misce lub misce blendera mikserem elektrycznym ubij je cukrem, solą i szczyptą waniliny w gęstą pianę.
Krok 2:
W przypadku braku asystentów elektrycznych możesz użyć zwykłej trzepaczki, jedyną rzeczą jest to, że zajmie to więcej czasu.
Krok 3:
Jeśli ubiłeś składniki w misce blendera, wlej mieszaninę do głębokiej miski, ponieważ w tym pojemniku trudno będzie dalej wyrabiać ciasto. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj masę. Możesz już użyć prostej trzepaczki.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia w małych porcjach. Mąkę pszenną należy przesiać, bez względu na to, do jakiego ciasta jest używana. Po pierwsze, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia z mąki, a po drugie, aby nasycić produkt tlenem. Z tego wypieki będą wspanialsze i bardziej przewiewne.
Krok 5:
Dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem dobrze mieszając masę. Przygotuj się na to, że mąka może odejść i więcej, i mniej niż to, co podano w przepisie. Będziesz patrzeć na konsystencję ciasta.
Krok 6:
Gdy ciasto stanie się tak gęste, że trudno będzie je wymieszać łyżką, połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
Krok 7:
Ciasto okazuje się dość miękkie i lepkie, ponieważ nie jest gotowane na maśle, ale na oleju roślinnym, nie trzeba go chłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości około 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub innego cięcia Wytnij puste ciasteczka z ciasta. Możesz po prostu pokroić go na kwadraty lub romby.
Krok 8:
Ułóż puste ciasteczka na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wyślij go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, ale ogólnie musisz skupić się na pracy piekarnika. Nie musisz długo trzymać ciasteczek w piekarniku, gdy tylko się zarumienią, wyjmij je.
Krok 9:
Gotowe ciasteczka lekko ostudzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem, można je posmarować dżemem, dżemem. Podawaj ciasteczka na stole. Miłego picia herbaty!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g