ciasto francuskie bez drożdży z truskawkami i kremem

ptysie truskawkowo-kremowe są łatwe do przygotowania i pyszne w smaku. Takie pachnące ptysie są idealne na domowe przyjęcie herbaciane.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 53 % 23 g
279 kcal
IG: 13 / 58 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania ciast z kremem i truskawkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Odcinam część ciasta francuskiego, lekko rozwałkowuję wałkiem do ciasta i kroję na równe kawałki, przebijam widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesuwam półfabrykaty na blachę do pieczenia z matą silikonową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładam do piekarnika dobrze nagrzanego do 200 stopni i pieczę na złoty kolor. Piętnaście minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól ptysiom całkowicie ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje truskawki, oddzielam liście i kroję na 4 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowuję krem. Schłodzoną śmietanę wlewam do schłodzonej formy i ubijam do stabilnych szczytów, dodaję cukier puder i ponownie ubijam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem przenosi się do torby do gotowania. Ażurową dyszą osadzam ją na półfabrykatach ciasta. Ażurową dyszą osadzam ją na półfabrykatach ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż pokrojone truskawki na śmietanie - a ptysie z kremem i truskawkami są gotowe. W razie potrzeby truskawki można posypać cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dekoruję deser listkami mięty i podaję smakołyk!

elegancki wygląd, wspaniały smak i bardzo mało czasu. Słodka śmietana i kwaśne truskawki zamieniają je w zwiewny deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy