skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania ciast z kremem i truskawkami.
Krok 2:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Odcinam część ciasta francuskiego, lekko rozwałkowuję wałkiem do ciasta i kroję na równe kawałki, przebijam widelcem.
Krok 3:
Przesuwam półfabrykaty na blachę do pieczenia z matą silikonową.
Krok 4:
Wkładam do piekarnika dobrze nagrzanego do 200 stopni i pieczę na złoty kolor. Piętnaście minut.
Krok 5:
Pozwól ptysiom całkowicie ostygnąć.
Krok 6:
Moje truskawki, oddzielam liście i kroję na 4 części.
Krok 7:
Przygotowuję krem. Schłodzoną śmietanę wlewam do schłodzonej formy i ubijam do stabilnych szczytów, dodaję cukier puder i ponownie ubijam.
Krok 8:
Krem przenosi się do torby do gotowania. Ażurową dyszą osadzam ją na półfabrykatach ciasta. Ażurową dyszą osadzam ją na półfabrykatach ciasta.
Krok 9:
Rozłóż pokrojone truskawki na śmietanie - a ptysie z kremem i truskawkami są gotowe. W razie potrzeby truskawki można posypać cukrem pudrem.
Krok 10:
Dekoruję deser listkami mięty i podaję smakołyk!
elegancki wygląd, wspaniały smak i bardzo mało czasu. Słodka śmietana i kwaśne truskawki zamieniają je w zwiewny deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g