ciasto drożdżowe z ziemniakami

z takiego ciasta wieje Dom i ciepło! Poczęstuj się! Ciasto okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Po pokrojeniu ciasto doskonale zachowuje swój kształt, nadzienie nigdzie nie ucieka, więc takie ciasto jest idealne na piknik lub po prostu na przekąskę! Bardzo smaczne do podania z mlekiem!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 75 % 24 g
151 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku hodujemy drożdże, dodajemy cukier i roztopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę solą. W środku robimy dziurę i wlewamy mieszaninę mleka. Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto dokładnie ugniatamy przez 5 minut, powinno stać się miękkie, gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią lub ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Obrane ziemniaki dowolnie kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego ugotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drobno posiekane grzyby do cebuli, dodaj sól i pieprz i smaż, aż grzyby będą gotowe (około 5-10 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj warzywa, zetrzyj ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ziemniaki ugniatamy w puree i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce wymieszaj lekko schłodzone tłuczone ziemniaki, grzyby z cebulą, zioła i ser. Dokładnie wymieszaj, jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas majstrowania przy nadzieniu ciasto już dobrze pasowało.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto układamy na stole, ugniatamy i zwijamy w ciasto o grubości 0,5-1 cm, ewentualnie spróbuj rozwałkować cieńsze krawędzie i pozostawić środek grubszy. Rozłóż nadzienie na środku ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krawędzie ciasta są wybierane do środka i oślepiane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Powstałą bułkę przenosimy na papier do pieczenia lub natychmiast na blachę do pieczenia i ugniatamy rękami w ciasto o grubości 1-2 cm, przeciągamy papier z ciastem na blachę do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15-20 minut (w zależności od grubości). Na wierzchu ciasto powinno się dobrze zrumienić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj wierzch ciasta masłem (ilość masła według własnego gustu)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech ciasto trochę ostygnie i pokrój na kawałki! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy