skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
W ciepłym mleku hodujemy drożdże, dodajemy cukier i roztopione masło.
Krok 3:
Przesiej mąkę solą. W środku robimy dziurę i wlewamy mieszaninę mleka. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Gotowe ciasto dokładnie ugniatamy przez 5 minut, powinno stać się miękkie, gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią lub ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Krok 5:
Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Obrane ziemniaki dowolnie kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego ugotowania.
Krok 6:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle do miękkości.
Krok 7:
Dodaj drobno posiekane grzyby do cebuli, dodaj sól i pieprz i smaż, aż grzyby będą gotowe (około 5-10 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając).
Krok 8:
Drobno posiekaj warzywa, zetrzyj ser.
Krok 9:
Gotowe ziemniaki ugniatamy w puree i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce wymieszaj lekko schłodzone tłuczone ziemniaki, grzyby z cebulą, zioła i ser. Dokładnie wymieszaj, jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz.
Krok 10:
Podczas majstrowania przy nadzieniu ciasto już dobrze pasowało.
Krok 11:
Ciasto układamy na stole, ugniatamy i zwijamy w ciasto o grubości 0,5-1 cm, ewentualnie spróbuj rozwałkować cieńsze krawędzie i pozostawić środek grubszy. Rozłóż nadzienie na środku ciasta.
Krok 12:
Krawędzie ciasta są wybierane do środka i oślepiane.
Krok 13:
Powstałą bułkę przenosimy na papier do pieczenia lub natychmiast na blachę do pieczenia i ugniatamy rękami w ciasto o grubości 1-2 cm, przeciągamy papier z ciastem na blachę do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15-20 minut (w zależności od grubości). Na wierzchu ciasto powinno się dobrze zrumienić.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj wierzch ciasta masłem (ilość masła według własnego gustu)
Krok 15:
Niech ciasto trochę ostygnie i pokrój na kawałki! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g