skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania bułki. Weź kurczaka średniej wielkości, półtora kilograma lub kilograma sześćset. W przypadku dużej tuszy weź większą ilość żelatyny. Wziąłem szybko rozpuszczalną żelatynę, ale zrobi to absolutnie każdy, podczas gotowania będzie miał czas na pęcznienie i rozpuszczenie. Jako przyprawy użyłam papryki.
Krok 2:
Umyj kurczaka i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Zdejmij z niej skórę. Lepiej zacząć od dołu piersi. Łatwiej jest odciąć skrzydła. Usuń skórę z nóg do dolnego stawu.
Krok 3:
Następnie odetnij mięso z kurczaka. Najpierw odetnij polędwicę z piersi. Następnie odetnij nogi, wygodniej jest odciąć mięso osobno. Nie wyrzucaj szkieletu, pozostanie na nim dużo mięsa, zrobi doskonały bulion.
Krok 4:
Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 5:
Złóż całe mięso do miski. Dodaj sól i przyprawy, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Weź folię spożywczą, rozłóż ją na stole. Umieść deskę pod folią. Połóż na nim mięso w jednej warstwie. Ubij mięso młotkiem.
Krok 7:
Posyp warstwę żelatyny na wierzchu warstwy mięsa.
Krok 8:
Delikatnie obracając folię, zwiń warstwę mięsa w rolkę, uważając, aby folia nie dostała się do środka. Zawiąż końce folii, wypychając mięso z krawędzi, ubijając rolkę po bokach.
Krok 9:
Aby uzyskać niezawodność, zawiń rolkę w kilka dodatkowych warstw folii.
Krok 10:
A następnie w kilku warstwach folii.
Krok 11:
Ułóż bułkę w wąskim, długim naczyniu do pieczenia. Kiedy zaczniesz formować rolkę, od razu weź pod uwagę rozmiar swojej formy. Wlej wodę do formy na 1/3 wysokości bułki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. piecz Bułkę przez godzinę. Wyjmij gotową bułkę z piekarnika. Pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej. Zdejmij folię, a następnie włóż rolkę do lodówki na kilka godzin.
Krok 12:
W tym czasie żelatyna całkowicie stwardnieje, a rolkę można uwolnić z folii. Doskonale zachowuje swój kształt i dobrze się tnie.
świetny przepis! Produkt całkowicie naturalny, może być podawany jako osobne danie lub jako substytut kiełbasy do kanapek. podczas pieczenia trochę wyciekła żelatyna. Lepiej zapamiętać, gdzie rolka ma górny szew i upiec ten szew do góry.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g