ciasto po egipsku

kruche, soczyste, z kremem-to ciasto nie pozostawia obojętnym! Prawdopodobnie egipscy bogowie mają ten przepis dla ludzi. Warstwy delikatnego ciasta i tak przyciągają do jedzenia, a wewnątrz, na dodatek, krem. Cóż, jak się tu oprzeć! Idziemy do kuchni, a jutro podwójny fitness, aby stracić dodatkowe kalorie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 68 % 36 g
272 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na ciasto rozbij jajko do dużej miski. Dodaj sól i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko uderz wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ciepłe mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnij drożdże i wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Porcjami (4) przesiej mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I zacznij ugniatać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto będzie coraz grubsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec ugniatania przełóż ciasto na stół i dobrze ugniataj rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj w koła o grubości około 3 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Roztop masło (lub po prostu zmiękcz w ciepłej kuchni) i posmaruj nim warstwy ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozmazuj, nie żałuj. Na przykład do rogalików stosuje się olej z ciastem 50 na 50.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń każdą warstwę w rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń każdą rolkę w ślimaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż ślimaki na talerzu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj krem. Aby to zrobić, rozbij jajka w misce (lub rondlu, umieścimy je na kuchence) i dodaj cukier i skrobię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj ciepłe mleko, partiami i ciągle mieszając.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Więc w kremie nie będzie grudek.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umieść na kuchence i gotuj, aż zgęstnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby krem był wolny od grudek, stale i dość energicznie mieszaj krem trzepaczką podczas gotowania. Jeśli widzisz, że nie masz czasu-podnieś patelnię i wymieszaj na wadze. Gładki krem jest drogi.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij ślimaki z lodówki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj je w okrągłe warstwy. Pierwszy ma rozmiar formy, drugi ma 5-8 centymetrów więcej.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż mniejszą warstwę na dnie formy. Jeśli forma nie jest silikonowa, posmaruj ją masłem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż cały krem na cieście.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozprowadź równą warstwą.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Weź drugą warstwę ciasta, która jest większa.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Przykryj krem i schowaj krawędzie pod dolną warstwą.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Wymieszaj żółtko z mlekiem, aby posmarować ciasto.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Nakłuj ciasto widelcem i posmaruj żółtkiem.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Piec w gorącym piekarniku - 180 stopni i 30-40 minut.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy