skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Na ciasto rozbij jajko do dużej miski. Dodaj sól i cukier.
Krok 2:

Lekko uderz wszystko trzepaczką.
Krok 3:

Dodaj ciepłe mleko.
Krok 4:

Rozdrobnij drożdże i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Porcjami (4) przesiej mąkę.
Krok 6:

I zacznij ugniatać.
Krok 7:

Ciasto będzie coraz grubsze.
Krok 8:

Pod koniec ugniatania przełóż ciasto na stół i dobrze ugniataj rękami.
Krok 9:

Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj w koła o grubości około 3 mm.
Krok 10:

Roztop masło (lub po prostu zmiękcz w ciepłej kuchni) i posmaruj nim warstwy ciasta.
Krok 11:

Rozmazuj, nie żałuj. Na przykład do rogalików stosuje się olej z ciastem 50 na 50.
Krok 12:

Zawiń każdą warstwę w rolkę.
Krok 13:

Zawiń każdą rolkę w ślimaka.
Krok 14:

Połóż ślimaki na talerzu.
Krok 15:

Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 16:

Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj krem. Aby to zrobić, rozbij jajka w misce (lub rondlu, umieścimy je na kuchence) i dodaj cukier i skrobię.
Krok 17:

Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 18:

Dodaj ciepłe mleko, partiami i ciągle mieszając.
Krok 19:

Więc w kremie nie będzie grudek.
Krok 20:

Umieść na kuchence i gotuj, aż zgęstnieje.
Krok 21:

Aby krem był wolny od grudek, stale i dość energicznie mieszaj krem trzepaczką podczas gotowania. Jeśli widzisz, że nie masz czasu-podnieś patelnię i wymieszaj na wadze. Gładki krem jest drogi.
Krok 22:

Wyjmij ślimaki z lodówki.
Krok 23:

Rozwałkuj je w okrągłe warstwy. Pierwszy ma rozmiar formy, drugi ma 5-8 centymetrów więcej.
Krok 24:

Połóż mniejszą warstwę na dnie formy. Jeśli forma nie jest silikonowa, posmaruj ją masłem.
Krok 25:

Rozłóż cały krem na cieście.
Krok 26:

Rozprowadź równą warstwą.
Krok 27:

Weź drugą warstwę ciasta, która jest większa.
Krok 28:

Przykryj krem i schowaj krawędzie pod dolną warstwą.
Krok 29:

Wymieszaj żółtko z mlekiem, aby posmarować ciasto.
Krok 30:

Nakłuj ciasto widelcem i posmaruj żółtkiem.
Krok 31:

Piec w gorącym piekarniku - 180 stopni i 30-40 minut.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



