skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy (opcjonalnie możesz dodać likier waniliowy lub kawowy)
Krok 2:
Czekoladę rozbijamy na kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko to topimy. Topiłam się w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Pozostaw rozpuszczoną mieszankę czekoladowo-maślaną na 5 minut do ostygnięcia.
Krok 4:
Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił.
Krok 5:
Dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj śmietanę (mam mieszankę śmietany i kefiru)
Krok 7:
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj w cieście w 2 dawkach.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj, otrzymujemy dość gęste ciasto.
Krok 9:
Ciasto rozprowadzamy na foremkach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut (gotowość sprawdzamy szpikulcem). Gotowe babeczki pozwalają ostygnąć, w razie potrzeby można je po prostu udekorować cukrem pudrem, ale udekorowałem je kremem.
Krok 10:
Do kremu bierzemy masło, ser śmietankowy, cukier puder i czekoladę.
Krok 11:
Czekolada topi się. Ubij masło z serem śmietankowym, aż będzie puszyste.
Krok 12:
Dodaj cukier puder (możesz dostosować jego ilość do własnego smaku). Ogólnie jest to gotowy krem, ale waniliowy, możesz dodać do niego 1 łyżeczkę. nalewka waniliowa i udekoruj, ale chciałem krem czekoladowy.
Krok 13:
Dodaj rozpuszczoną (już schłodzoną) czekoladę i ubij.
Krok 14:
Mamy taki krem.
Krok 15:
Smacznego!
bardzo łatwe do zrobienia babeczki megaszokoladowe. Ich struktura jest dość gęsta, ale krucha, a jakie są pachnące.... mmmm... po prostu super. Nie możesz gotować kremu, a bez niego babeczki okazują się bardzo smaczne, ale jeśli chcesz przygotować takie babeczki na świąteczny stół, to z kremem wyglądają bardzo pięknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g