babeczki czekoladowe z kremem

pachnące i delikatne, nie pozostawiają cię obojętnym! Witam, to znowu ja i znowu z babeczkami:) chcę wam zaproponować przepis na czekoladowe babeczki preshokoladowe, a do nich także krem czekoladowy. Cóż więcej powiedzieć, to nie tylko babeczki, ale prawdziwa bomba czekoladowa!!! To jest pyszne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 27 g
węglowodany 55 % 40 g
414 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy (opcjonalnie możesz dodać likier waniliowy lub kawowy)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czekoladę rozbijamy na kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko to topimy. Topiłam się w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw rozpuszczoną mieszankę czekoladowo-maślaną na 5 minut do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę (mam mieszankę śmietany i kefiru)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj w cieście w 2 dawkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, otrzymujemy dość gęste ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto rozprowadzamy na foremkach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut (gotowość sprawdzamy szpikulcem). Gotowe babeczki pozwalają ostygnąć, w razie potrzeby można je po prostu udekorować cukrem pudrem, ale udekorowałem je kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do kremu bierzemy masło, ser śmietankowy, cukier puder i czekoladę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czekolada topi się. Ubij masło z serem śmietankowym, aż będzie puszyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier puder (możesz dostosować jego ilość do własnego smaku). Ogólnie jest to gotowy krem, ale waniliowy, możesz dodać do niego 1 łyżeczkę. nalewka waniliowa i udekoruj, ale chciałem krem czekoladowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj rozpuszczoną (już schłodzoną) czekoladę i ubij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mamy taki krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

bardzo łatwe do zrobienia babeczki megaszokoladowe. Ich struktura jest dość gęsta, ale krucha, a jakie są pachnące.... mmmm... po prostu super. Nie możesz gotować kremu, a bez niego babeczki okazują się bardzo smaczne, ale jeśli chcesz przygotować takie babeczki na świąteczny stół, to z kremem wyglądają bardzo pięknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy