ciasto sypkie trzy szklanki z jabłkami

bardzo proste, szybkie i pyszne! Ciasto jabłkowe o każdej porze roku! Ciasto & quot; trzy szklanki & quot; lepiej znany jako Bułgarska szarlotka gotuję nie po raz pierwszy. Jest bardzo lekki i wygodny: ciasto robi się przez 1 minutę. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Jedyne, co może zająć trochę czasu, to pocieranie jabłek i masła. Aby olej łatwo się pocierał i nie topił w dłoniach, lepiej najpierw włożyć go do lodówki i wyjąć bezpośrednio przed użyciem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 76 % 26 g
168 kcal
IG: 27 / 15 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bardzo prostą szarlotkę luzem? Przygotuj składniki. Do przygotowania ciasta "trzy szklanki" z jabłkami potrzebujemy: mąki, kaszy manny, cukru, waniliny (lub 1 łyżki cukru waniliowego), soli i słodko-kwaśnych soczystych jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz przesianą mąkę, semolinę, wanilinę (mam wanilinę intensywną i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Podziel masę na 4 równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podziel starte jabłka na 3 równe części. Ponieważ proces pocierania jest długi, starte jabłka mogą ciemnieć (w zależności od odmiany). To nic wielkiego. Więc ciasto okaże się jeszcze piękniejsze - wszystkie warstwy będą widoczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spód i boki naczynia do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem. Połóż pierwszą część suchej mieszanki równomiernie na dnie. Rozłóż równomiernie jedną część jabłek na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naprzemiennie warstwy, aż jabłka się skończą. Ostatnią warstwą powinna być sucha mieszanka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj schłodzone masło na wierzchu i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę i 20 minut. Powierzchnia powinna się zarumienić. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź. Następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!

jego druga nazwa to 3 szklanki-to ciasto ma, ponieważ podstawą ciasta są 3 szklanki składników-jedna mąka, jeden cukier i jedna kasza manna. W zasadzie to wystarczy. Resztę dodaje się do woli: do ciasta można dodać wanilinę lub cukier waniliowy, a także sól, aby podkreślić smak wypieków. W startych jabłkach albo w cieście, albo tam i tam można dodać 1-2 łyżeczki. mielony cynamon.

aby ciasto nie było zbyt tłuste, lepiej wziąć masło nie więcej niż 72% tłuszczu.

lepiej jest wziąć soczyste jabłka i podczas pocierania zebrać sok, który się z nich wyróżnia, i wlać każdą warstwę jabłka. Dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i bardziej soczyste.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy