skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bardzo prostą szarlotkę luzem? Przygotuj składniki. Do przygotowania ciasta "trzy szklanki" z jabłkami potrzebujemy: mąki, kaszy manny, cukru, waniliny (lub 1 łyżki cukru waniliowego), soli i słodko-kwaśnych soczystych jabłek.
Krok 2:
W misce połącz przesianą mąkę, semolinę, wanilinę (mam wanilinę intensywną i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Podziel masę na 4 równe części.
Krok 3:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podziel starte jabłka na 3 równe części. Ponieważ proces pocierania jest długi, starte jabłka mogą ciemnieć (w zależności od odmiany). To nic wielkiego. Więc ciasto okaże się jeszcze piękniejsze - wszystkie warstwy będą widoczne.
Krok 4:
Spód i boki naczynia do pieczenia (Ø 20-22 cm) wyłożyć pergaminem. Połóż pierwszą część suchej mieszanki równomiernie na dnie. Rozłóż równomiernie jedną część jabłek na wierzchu.
Krok 5:
Naprzemiennie warstwy, aż jabłka się skończą. Ostatnią warstwą powinna być sucha mieszanka.
Krok 6:
Zetrzyj schłodzone masło na wierzchu i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta.
Krok 7:
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę i 20 minut. Powierzchnia powinna się zarumienić. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź. Następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!
jego druga nazwa to 3 szklanki-to ciasto ma, ponieważ podstawą ciasta są 3 szklanki składników-jedna mąka, jeden cukier i jedna kasza manna. W zasadzie to wystarczy. Resztę dodaje się do woli: do ciasta można dodać wanilinę lub cukier waniliowy, a także sól, aby podkreślić smak wypieków. W startych jabłkach albo w cieście, albo tam i tam można dodać 1-2 łyżeczki. mielony cynamon.
aby ciasto nie było zbyt tłuste, lepiej wziąć masło nie więcej niż 72% tłuszczu.
lepiej jest wziąć soczyste jabłka i podczas pocierania zebrać sok, który się z nich wyróżnia, i wlać każdą warstwę jabłka. Dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i bardziej soczyste.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g