skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z szynką i serem z ciasta francuskiego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto francuskie może być zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Mam bez drożdży. Wcześniej wyjmij ciasto z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do ogrzania i rozmrożenia. Wybierz ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że dobrze się topi. Mam mozzarellę. Oddziel żółtko od białka. Będzie potrzebny do smarowania ptysiów.
Krok 2:
Rozwałkuj warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego na stole posypanym szczyptą mąki. Pokrój ciasto na 6 kwadratów. Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki i sera. Jeśli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, możesz uzyskać 8 kwadratów.
Krok 3:
Połącz rogi każdego kwadratu na środku i ściśnij krawędzie, aby zrobić kopertę.
Krok 4:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do gotowania. Przygotowane ptysie ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować żółtkiem i lekko posypać sezamem lub makiem. Dzięki żółtku ptysie będą apetycznie rumiane. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 5:
Gotowe ptysie z szynką i serem nieznacznie wzrosną i staną się złote. Trochę sera może z nich wypłynąć. Wyjmij ptysie z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g