ptysie z szynką i serem

proste Pieczenie z pikantnym nadzieniem! Ptysie z szynką i serem to idealna szybka przekąska na świąteczny stół lub obfite śniadanie dla całej rodziny. Dodatki do niej można dowolnie zmieniać!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 46 % 26 g
węglowodany 37 % 21 g
358 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie z szynką i serem z ciasta francuskiego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto francuskie może być zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Mam bez drożdży. Wcześniej wyjmij ciasto z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do ogrzania i rozmrożenia. Wybierz ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że dobrze się topi. Mam mozzarellę. Oddziel żółtko od białka. Będzie potrzebny do smarowania ptysiów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego na stole posypanym szczyptą mąki. Pokrój ciasto na 6 kwadratów. Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki i sera. Jeśli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, możesz uzyskać 8 kwadratów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz rogi każdego kwadratu na środku i ściśnij krawędzie, aby zrobić kopertę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do gotowania. Przygotowane ptysie ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować żółtkiem i lekko posypać sezamem lub makiem. Dzięki żółtku ptysie będą apetycznie rumiane. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ptysie z szynką i serem nieznacznie wzrosną i staną się złote. Trochę sera może z nich wypłynąć. Wyjmij ptysie z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy