chleb na piwie

niezwykłe, ale pyszne domowe wypieki na specjalne okazje! Chleb na piwie spodoba ci się od pierwszej próby. Gotuje się na mące pszennej o jasnym aromacie i posmaku bazylii. Chrupiąca skórka i delikatny pachnący miękisz! Bez drożdży! Piecze się natychmiast po ugniataniu. Szybko i łatwo!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 41 g
207 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb na piwie z bazylią? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Piwo jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jasne lub ciemne-wybierz sam. brązowy cukier można zastąpić zwykłym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz przesianą mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli masz samorosnącą mąkę, nie musisz dodawać proszku do pieczenia do ciasta. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj nożem. Bazylię można zastąpić natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami do smaku - zieloną cebulą, kolendrą, dzikim czosnkiem, koperkiem, a nawet mieszanką różnych ziół. Nie bój się eksperymentować. Z bazylią to po prostu pysznie aromatyczny chleb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej posiekaną bazylię do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej piwo. Za pomocą szpatułki lub rąk zagnieść lekko lepkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Skoncentruj się na konsystencji. W zależności od jakości mąki może być potrzebna mniej więcej. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, wlej trochę więcej piwa. Jeśli przeciwnie, jest płynny, dodaj więcej mąki, ale nie musisz mocno młotkować ciasta mąką. Nie potrzebowałem dodatkowej mąki. Proporcje są dość dokładne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż Bochenek (mój ma 10×18 cm) pergaminem. Lekko posmaruj pergamin olejem roślinnym, aby chleb nie przykleił się do papieru. Włóż ciasto do formy, tworząc rodzaj bochenka. Ciasto nie powinno zbytnio wybrzuszać się z formy, aby miało miejsce do wzrostu podczas pieczenia. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-45 minut na złoty kolor. Na dnie piekarnika lepiej umieścić formę z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij bochenek z piekarnika i pozostaw pod ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Chociaż bazylia zwykle szybko czernieje po obróbce cieplnej, ale w tym chlebie zachowała swój zielony kolor, z wyjątkiem tego, że tylko trochę ciemnieje. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy