ciasto pomarańczowe

piękny, z oryginalnym wzorem, na świątecznym stole! Ciasto pomarańczowe okazuje się niezwykle delikatne, pachnące, z lekkim cytrusowym smakiem. Pomimo długiej listy składników ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu!
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 70 % 30 g
220 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto pomarańczowe? Rozpocznij gotowanie od upieczenia biszkoptu. Jak zrobić biszkopt? Przygotuj składniki na biszkopt. Wszystkie produkty powinny być takie same, temperatura pokojowa, wtedy ciasto będzie dobrze i równomiernie rosło podczas pieczenia. Lepiej jest użyć świeżo wyciśniętego soku, ale możesz wziąć gotowy, bez cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ostrożnie oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że ani kropla żółtka nie dostanie się do białka, w przeciwnym razie nie pękną. Białka przelej do suchej miski o dużej objętości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na początek ubij białka na puszystą, lekką pianę. Zacznij ubijać białka z minimalną prędkością miksera i stopniowo, gdy białka będą rosły w objętości, zwiększ prędkość. Gdy tylko białka zamienią się w puszystą pianę, wlej cały cukier małymi porcjami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po wprowadzeniu całego cukru ubijaj białka, aż cały cukier się rozpuści, a białka zamienią się w gęstą, błyszczącą masę. Trzepaczki miksera pozostawiają na ich powierzchni ślady w postaci stromych szczytów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bez wyłączania miksera mieszaj pojedynczo wszystkie żółtka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepły. Wlej 1/3 ciepłego soku do ubitej mieszanki jajecznej i dodaj 1 łyżeczkę. skórki. Wymieszaj ręczną trzepaczką lub szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Przesiej 1/3 suchej mieszanki do ciasta i delikatnie wymieszaj trzepaczką lub szpatułką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób naprzemiennie dodawaj do ciasta pozostały sok i mieszankę mąki. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby białka nie straciły swojej objętości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem lub nasmarować olejem i posypać mąką. Wypełnij formę ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut (skup się na piekarniku). Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy, przenieś na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli jest czas, zawiń schłodzony biszkopt w folię i pozostaw na 4-5 godzin lub na całą noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W następnym kroku przygotuj krem pomarańczowy. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko skondensowane i śmietana wybierz najwyższą jakość, bez dodatku tłuszczów roślinnych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni połącz sok pomarańczowy, skórkę i skrobię. Wymieszać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść patelnię na ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj masę do zgęstnienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj mleko skondensowane.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wróć patelnię do pieca i gotuj na małym ogniu, aż masa ponownie zgęstnieje. Ciągle mieszaj krem, aby się nie przypalił. Wlej zagęszczony krem do miski, przykryj folią (folia powinna dotykać powierzchni kremu, aby nie powstała skorupa) i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij ciężką śmietanę, aż uzyska gęstą, upartą masę. O tym, jak je ubić, przeczytaj na końcu przepisu. Bitą śmietanę w kilku krokach wymieszać z całkowicie schłodzoną śmietaną pomarańczową.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Krem pomarańczowy jest gotowy. Pod względem tekstury i smaku najbardziej przypomina lekki mus.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do impregnacji połącz sok i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez kilka minut. Zdejmij mieszaninę z ognia, ostudź i w razie potrzeby dodaj likier. Jeśli dzieci jedzą ciasto, nie dodawaj alkoholu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Złóż ciasto. Pokrój całkowicie schłodzony biszkopt na trzy równe części.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż jedną część biszkoptu na naczyniu, dokładnie nasącz syropem (wybierz stopień impregnacji według własnego gustu).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj biszkopt warstwą pomarańczowego kremu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W ten sposób Złóż ciasto. Nie moczyć ostatniego ciasta na wierzchu syropem. W tej formie wyślij ciasto na 1 godzinę, aby krem się związał. Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Możesz pokryć polewą z czarnej lub białej czekolady lub bitą śmietaną.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby udekorować kremem śmietankowym, ubij śmietanę razem z proszkiem i zagęszczaczem (nie jest to konieczne, ale jeśli w domu jest gorąco, śmietana nie zachowuje dobrze kształtu). Boki i wierzch ciasta posmarować kremem maślanym. Umieść część kremu w torbie cukierniczej z kręconą dyszą.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zetrzyj czekoladę i posyp boki ciasta powstałym okruchem (zostaw trochę okruchów, aby udekorować ciasto na wierzchu). Udekoruj wierzch ciasta kremowymi lokami, jakby planując porcje. W razie potrzeby udekoruj każdy krem suszonymi plasterkami pomarańczy. Posyp środkową część pozostałymi kawałkami czekolady.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciasto pomarańczowe jest gotowe. Pozwól mu moczyć się przez kilka godzin i możesz podawać.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Smacznego!

wygodniej jest przygotować ciasto w dwóch krokach. Poprzedniej nocy upiecz biszkopt, a następnego dnia przygotuj krem, złóż i udekoruj całe ciasto.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy