skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Użyj gęstego dżemu. Jeśli masz płynny dżem lub dżem, Dodaj do niego 10 g agaru-agaru lub skrobi ziemniaczanej - 1,5 łyżki. l. a następnie wlej tylko ciasto, w przeciwnym razie nadzienie popłynie podczas krojenia.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 30 S w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlać do głębokiego pojemnika, wymieszać świeże drożdże z granulowanym cukrem i solą.
Krok 3:
Dodaj 1 łyżkę.mąki pszennej. Używaj tylko najwyższej klasy. Zagnieść ciasto trzepaczką - dokładnie ubija, nie pozostawiając grudek.
Krok 4:
Ciasto powinno być takie jak na naleśnikach. Przykryj pojemnik serwetką lub ręcznikiem. Umieść w cieple na 30-40 minut. Pamiętaj, że świeże drożdże & quot; są szybsze i silniejsze & quot; suche, więc ciasto wzrośnie szybciej i będzie dwa razy bardziej puszyste.
Krok 5:
Po chwili zobaczysz, jak bardzo możesz być zaskoczony wilgotnymi drożdżami-ciasto "rośnie" prawie do krawędzi pojemnika.
Krok 6:
Dodaj do niego żółtka kurczaka, stopione, ale nie gorące, wysokiej jakości masło. Dokładnie zagnieść, rozprowadzając tłuste składniki na całym cieście.
Krok 7:
Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki, najlepiej po przesianiu przez sito.
Krok 8:
Zagnieść ciasto-powinno być lepkie, nie gęste, wilgotne i delikatne w dotyku. Przykryj i przenieś na ciepło na 30 minut.
Krok 9:
Za drugim razem ciasto będzie szybsze i jeszcze wspanialsze - ważne jest, aby nie przegapić tego momentu, aby później nie myć powierzchni roboczej z ciasta wypadającego poza krawędzie.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej pozostałą mąką. Ugniataj przez 7-8 minut. Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta o średnicy 24 cm olejem roślinnym lub maślanym, włóż maślane ciasto drożdżowe do formy i rozprowadź na patelni, wychodząc poza boki. Spróbuj zrobić dno o grubości nie większej niż 1 cm, ponieważ ciasto bardzo rośnie.
Krok 11:
Wlej nadzienie na środek przedmiotu obrabianego. Umieścić w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C na 40-45 minut. Po 15-20 minutach od określonego czasu wyjmij formę i użyj widelca, aby docisnąć spuchnięte felgi z powrotem do boków, tworząc kwiat.
Krok 12:
Upiecz ciasto na złoty kolor.
Krok 13:
Wyjmij i ostudź. Gorącego deseru nie kroi się, ponieważ ciasto kruszy się, a nadzienie wylewa się, pozostając płynnym.
Krok 14:
Pokrój na porcje i podawaj z latte, cappuccino, gorącą herbatą.
otwarte ciasto drożdżowe jest niesamowicie smaczne i delikatne, szczególnie wykonane z ciasta maślanego. Takie pieczenie nie pozostawi nikogo obojętnym i niejednokrotnie zostaniesz poproszony o powtórzenie go z hukiem. Nie zapomnij podać ciasta 2-3 razy, aby ciasto było porowate i przewiewne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g