otwarte ciasto drożdżowe

przewiewny i pyszny deser nie pozostawi obojętnym! Otwarte ciasto drożdżowe z dżemem można podawać zarówno na śniadanie lub podwieczorek, jak i na lunch lub kolację jako deser. Jest szczególnie smaczny z mlekiem lub aromatyczną herbatą. Przed pokrojeniem zaleca się całkowite schłodzenie przysmaku.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 76 % 48 g
287 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Użyj gęstego dżemu. Jeśli masz płynny dżem lub dżem, Dodaj do niego 10 g agaru-agaru lub skrobi ziemniaczanej - 1,5 łyżki. l. a następnie wlej tylko ciasto, w przeciwnym razie nadzienie popłynie podczas krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do 30 S w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlać do głębokiego pojemnika, wymieszać świeże drożdże z granulowanym cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 łyżkę.mąki pszennej. Używaj tylko najwyższej klasy. Zagnieść ciasto trzepaczką - dokładnie ubija, nie pozostawiając grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być takie jak na naleśnikach. Przykryj pojemnik serwetką lub ręcznikiem. Umieść w cieple na 30-40 minut. Pamiętaj, że świeże drożdże & quot; są szybsze i silniejsze & quot; suche, więc ciasto wzrośnie szybciej i będzie dwa razy bardziej puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po chwili zobaczysz, jak bardzo możesz być zaskoczony wilgotnymi drożdżami-ciasto "rośnie" prawie do krawędzi pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do niego żółtka kurczaka, stopione, ale nie gorące, wysokiej jakości masło. Dokładnie zagnieść, rozprowadzając tłuste składniki na całym cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki, najlepiej po przesianiu przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto-powinno być lepkie, nie gęste, wilgotne i delikatne w dotyku. Przykryj i przenieś na ciepło na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za drugim razem ciasto będzie szybsze i jeszcze wspanialsze - ważne jest, aby nie przegapić tego momentu, aby później nie myć powierzchni roboczej z ciasta wypadającego poza krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej pozostałą mąką. Ugniataj przez 7-8 minut. Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta o średnicy 24 cm olejem roślinnym lub maślanym, włóż maślane ciasto drożdżowe do formy i rozprowadź na patelni, wychodząc poza boki. Spróbuj zrobić dno o grubości nie większej niż 1 cm, ponieważ ciasto bardzo rośnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej nadzienie na środek przedmiotu obrabianego. Umieścić w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C na 40-45 minut. Po 15-20 minutach od określonego czasu wyjmij formę i użyj widelca, aby docisnąć spuchnięte felgi z powrotem do boków, tworząc kwiat.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Upiecz ciasto na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij i ostudź. Gorącego deseru nie kroi się, ponieważ ciasto kruszy się, a nadzienie wylewa się, pozostając płynnym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój na porcje i podawaj z latte, cappuccino, gorącą herbatą.

otwarte ciasto drożdżowe jest niesamowicie smaczne i delikatne, szczególnie wykonane z ciasta maślanego. Takie pieczenie nie pozostawi nikogo obojętnym i niejednokrotnie zostaniesz poproszony o powtórzenie go z hukiem. Nie zapomnij podać ciasta 2-3 razy, aby ciasto było porowate i przewiewne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy