skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj ciasto.
Krok 2:
W misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 3:
Mikserem dokładnie ubij masło przez kilka minut, aż będzie puszyste.
Krok 4:
Po jednym na raz dodajemy dwa żółtka, dokładnie ubijając masę.
Krok 5:
Wlej śmietanę (użyłem 33%, ale możesz wziąć mniej tłuste). Masę przerabiamy mikserem, aż będzie całkowicie jednorodna.
Krok 6:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki i przesiej mieszaninę do miski.
Krok 7:
Szybkimi ruchami zagniatamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Nie ugniataj ciasta przez długi czas!
Krok 8:
Gotowe ciasto zbieramy w kulkę, przenosimy do torby lub zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 9:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozprowadzamy na powierzchni roboczej i zwijamy w warstwę o grubości około 5-6 mm.
Krok 10:
Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 5-6 cm, zbieramy resztki ciasta i ponownie zwijamy.
Krok 11:
Rozłóż kubki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w tej formie wyślij najpierw do lodówki na 20-30 minut.
Krok 12:
Po 20 minutach pieczemy ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Pozwól gotowej wątrobie całkowicie ostygnąć.
Krok 13:
Podczas gdy ciasteczka stygną, zajmijmy się nadzieniem dla naszych choco Pai.
Krok 14:
Więc na początek wlej żelatynę wodą (gotowaną na zimno) i pozostaw na 10 minut na pęcznienie. Delikatnie podgrzej spuchniętą żelatynę (nie doprowadzaj do wrzenia!) w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż całkowicie się rozpuści. Niech roztwór żelatyny ostygnie.
Krok 15:
Przygotuj syrop. Aby to zrobić, połącz cukier i wodę w rondlu.
Krok 16:
Umieść rondel na ogniu, delikatnie mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił, zagotuj. Po zagotowaniu syropu przestajemy mieszać i gotować syrop przez 5 minut na średnim ogniu do temperatury 112-114 C.
Krok 17:
Białka przelewamy do miski i ubijamy na miękkie szczyty.
Krok 18:
Nie przestając bić, wlej cienki strumień gotowego gorącego syropu do ubitych białek. Nadal ubijamy białka, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.
Krok 19:
Dodaj roztwór żelatyny.
Krok 20:
I jeszcze raz dokładnie ubij wszystko. Gotową masę przenosimy do torby cukierniczej z okrągłą dyszą. Jeśli nagle nie masz torby ze słodyczami, możesz wziąć zwykłą ciasną torbę, w której musisz odciąć róg. Nawiasem mówiąc, jeśli po dodaniu żelatyny masa białkowa stała się dość płynna, włóż ją do lodówki na 5-7 minut, po prostu bądź ostrożny i często wyjmuj masę i mieszaj, aby równomiernie ostygła.
Krok 21:
Zbieranie ciast. Aby to zrobić, złóż ciasteczka parami. Rozłóż porcję gotowego nadzienia na jednej połowie ciasteczek.
Krok 22:
I przykryj drugą połową ciasteczek.
Krok 23:
Przygotuj lukier.
Krok 24:
Aby to zrobić, rozpuść czekoladę razem z olejem roślinnym. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 25:
Przykryj ciasteczka lukrem. Aby to zrobić, najpierw zanurz boki ciast w lukrze i połóż je na papierze do pieczenia (znacznie łatwiej będzie oddzielić od niego gotowe choco Pai).
Krok 26:
Za pomocą łyżeczki lub pędzla pokrywamy wierzch ciasteczek lukrem.
Krok 27:
Wkładamy ciasteczka do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada zamarzła.
Krok 28:
To wszystko. Domowe ciasteczka Choco Pai są gotowe.
Krok 29:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g