domowe ciasteczka Choco Pai

pyszne domowe ciasteczka dla miłośników słodyczy! Domowe ciasteczka Choco Pai są bardzo delikatne i smaczne, z elastycznym słodkim nadzieniem. Przygotowanie takich Ciasteczek jest bardzo proste i, oprócz czasu na schłodzenie ciasta, jest również dość szybkie. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 68 % 50 g
386 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem dokładnie ubij masło przez kilka minut, aż będzie puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po jednym na raz dodajemy dwa żółtka, dokładnie ubijając masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę (użyłem 33%, ale możesz wziąć mniej tłuste). Masę przerabiamy mikserem, aż będzie całkowicie jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki i przesiej mieszaninę do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybkimi ruchami zagniatamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Nie ugniataj ciasta przez długi czas!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto zbieramy w kulkę, przenosimy do torby lub zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozprowadzamy na powierzchni roboczej i zwijamy w warstwę o grubości około 5-6 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 5-6 cm, zbieramy resztki ciasta i ponownie zwijamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kubki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w tej formie wyślij najpierw do lodówki na 20-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 20 minutach pieczemy ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Pozwól gotowej wątrobie całkowicie ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas gdy ciasteczka stygną, zajmijmy się nadzieniem dla naszych choco Pai.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Więc na początek wlej żelatynę wodą (gotowaną na zimno) i pozostaw na 10 minut na pęcznienie. Delikatnie podgrzej spuchniętą żelatynę (nie doprowadzaj do wrzenia!) w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż całkowicie się rozpuści. Niech roztwór żelatyny ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj syrop. Aby to zrobić, połącz cukier i wodę w rondlu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść rondel na ogniu, delikatnie mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił, zagotuj. Po zagotowaniu syropu przestajemy mieszać i gotować syrop przez 5 minut na średnim ogniu do temperatury 112-114 C.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Białka przelewamy do miski i ubijamy na miękkie szczyty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie przestając bić, wlej cienki strumień gotowego gorącego syropu do ubitych białek. Nadal ubijamy białka, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj roztwór żelatyny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I jeszcze raz dokładnie ubij wszystko. Gotową masę przenosimy do torby cukierniczej z okrągłą dyszą. Jeśli nagle nie masz torby ze słodyczami, możesz wziąć zwykłą ciasną torbę, w której musisz odciąć róg. Nawiasem mówiąc, jeśli po dodaniu żelatyny masa białkowa stała się dość płynna, włóż ją do lodówki na 5-7 minut, po prostu bądź ostrożny i często wyjmuj masę i mieszaj, aby równomiernie ostygła.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zbieranie ciast. Aby to zrobić, złóż ciasteczka parami. Rozłóż porcję gotowego nadzienia na jednej połowie ciasteczek.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I przykryj drugą połową ciasteczek.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przygotuj lukier.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby to zrobić, rozpuść czekoladę razem z olejem roślinnym. Pozwól mu trochę ostygnąć.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przykryj ciasteczka lukrem. Aby to zrobić, najpierw zanurz boki ciast w lukrze i połóż je na papierze do pieczenia (znacznie łatwiej będzie oddzielić od niego gotowe choco Pai).

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Za pomocą łyżeczki lub pędzla pokrywamy wierzch ciasteczek lukrem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wkładamy ciasteczka do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada zamarzła.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    To wszystko. Domowe ciasteczka Choco Pai są gotowe.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy