francuskie ciasto cukrowe ze śmietaną drożdżową

delikatny, zwiewny, kremowy, ze skórką cukru! To ciasto jest szybkie i proste, z ciasta drożdżowego, bez nadzienia. Ale jego smak jest bardzo bogaty. Dzięki kremowemu wypełnieniu wydaje się, że ciasto z kremem jest w środku. Dopełnieniem obrazu jest chrupiący karmel na wierzchu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 63 % 36 g
327 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec francuskie ciasto cukrowe. Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, jest to ważne przy robieniu ciasta drożdżowego-ciepłe składniki pomagają mu lepiej wyrosnąć. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i olej z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury około 40°C. powinno być przyjemnie ciepłe. Dodaj cukier i drożdże do mleka, wymieszaj. Przykryj naczynie z mlekiem serwetką i pozostaw na 15 minut. W tym procesie aktywujemy drożdże-pozwalamy im obudzić się z ciepła, karmimy cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobre, świeże drożdże powinny powstać z mleka. Jeśli tak się nie stało, są stare lub zepsute. Będziemy musieli wziąć inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do dużej miski, dodaj miękkie masło i sól. Wymieszaj masę trzepaczką. Nie trzeba wyciągać miksera. Ponieważ celem jest po prostu mieszanie potraw bez ich ubijania. Ciasto wyrośnie z drożdży, a nie z bitej żywności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do masy jajecznej mleko z drożdżami. Ponownie wymieszaj wszystko trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej całą mąkę do miski na resztę jedzenia. Nie zaniedbuj tego punktu. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i puszyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto szpatułką. Okaże się dość płynny, ale tak powinno być - im mniej mąki, tym bardziej miękkie ciasto. Mieszaj, aż będzie gładka, a grudki znikną. Przykryj miskę ręcznikiem, folią lub pokrywką i odłóż na godzinę, aby podnieść się w ciepłe miejsce. Wkładam do zimnego piekarnika-nie ma przeciągu i stałej temperatury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj posypkę. przygotuj dla niej jedzenie. Lepiej jest wziąć zimny olej, będzie lepiej mieszany. Krem wziąłem 20% tłuszczu. Ale możesz wziąć 10 i bardzo tłuste, 33%. Skoncentruj się na swoim guście. Im grubszy, tym smaczniejszy, ale wzrośnie również zawartość kalorii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgnieć cukier i masło widelcem do miękiszu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno podwoić się w czasie proofingu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź dowolne naczynie do pieczenia. Mam szkło o wymiarach 25*20 cm, okrągłe o średnicy 24 cm działa dobrze, nasmaruj je olejem roślinnym. radzę rozmazać bezpośrednio ręką, ponieważ wtedy ta sama ręka będzie musiała pracować z ciastem, jest bardzo lepki. Włóż ciasto do formy, rozprowadź na równej warstwie. Ze względu na to, że ręka będzie w oleju, nie przyklei się do niej. Przykryj formę z ciastem serwetką i odstaw na 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Palcem zrób wgłębienia w cieście na całej powierzchni ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż okruchy cukru i masła na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Piec ciasto przez 25-30 minut, aż się zrumieni. Następnie wyjmij ciasto i równomiernie polej je śmietaną. Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź, aż będzie ciepłe. Możesz jeść ciasto zarówno na ciepło, jak i na zimno.

to bardzo smaczne ciasto! Zwłaszcza gdy jest ciepły, gdy trochę ostygnie z piekarnika. Ciasto miękkie, namoczone w śmietanie, cukier chrupiący! Przygotowuje się raz lub dwa. Bardzo nam się podobało!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy