ciasto z kurczakiem i ziemniakami

proste, rumiane, obfite wypieki z niedrogich produktów! Galaretowate ciasto z kurczakiem i ziemniakami jest bardzo pomocne, gdy goście są prawie na wyciągnięcie ręki i nie mają nic do zaoferowania. Ciasto gotuje się w 5 minut. Pozostaje tylko pokroić filety i warzywa. A za godzinę będziesz miał pyszne zwiewne ciasto z soczystym nadzieniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 44 % 14 g
170 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretowate ciasto z kurczakiem? Przygotuj składniki ciasta. Użyj dużych wybranych jaj. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij jajka solą, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i majonez i mieszaj, aż się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sodę do ciasta i wlej ocet. Wymieszać. Bardzo ważne jest prawidłowe gaszenie sody octem - należy to zrobić w samym cieście, a nie w łyżce, jak zwykliśmy to robić, w przeciwnym razie cała reakcja z uwolnieniem dwutlenku węgla odbędzie się poza testem i nie będzie sensu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oznaką prawidłowej reakcji jest pojawienie się wielu małych bąbelków w teście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Powinno być pół lepkie, płynne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół: kopru, zielonej cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia wlej połowę ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż połowę kręgów ziemniaków na wierzchu. Ziemniaki lekko posolić i pieprzyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż kawałki kurczaka na ziemniakach. Dopraw kurczaka solą, pieprzem i posyp Curry.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp kurczaka posiekanymi ziołami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż pozostałe krążki ziemniaka na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50 minut i piecz, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pieczę ciasto w piekarniku elektrycznym z konwekcją, a ciasto doskonale przylega zarówno do góry, jak i do dołu i nie przypala się. Być może w piekarniku gazowym ciasto na wierzchu może być lekko rozmoczone. Więc włącz górne ogrzewanie, jeśli masz taki tryb, ale pamiętaj, aby sprawdzać ciasto co 5-7 minut. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

to ciasto jest wszechstronnym testem na galaretowate niesłodzone ciasta. Nadzienie można zmieniać według własnego uznania - może to być świeża lub duszona kapusta, ryż z jajkiem, szynka lub konserwy rybne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy