skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretowate ciasto z kurczakiem? Przygotuj składniki ciasta. Użyj dużych wybranych jaj. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce ubij jajka solą, aż będą gładkie.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i majonez i mieszaj, aż się połączą.
Krok 4:
Wlej sodę do ciasta i wlej ocet. Wymieszać. Bardzo ważne jest prawidłowe gaszenie sody octem - należy to zrobić w samym cieście, a nie w łyżce, jak zwykliśmy to robić, w przeciwnym razie cała reakcja z uwolnieniem dwutlenku węgla odbędzie się poza testem i nie będzie sensu.
Krok 5:
Oznaką prawidłowej reakcji jest pojawienie się wielu małych bąbelków w teście.
Krok 6:
Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Powinno być pół lepkie, płynne ciasto.
Krok 7:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.
Krok 8:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 9:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 10:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół: kopru, zielonej cebuli.
Krok 11:
Do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia wlej połowę ciasta.
Krok 12:
Ułóż połowę kręgów ziemniaków na wierzchu. Ziemniaki lekko posolić i pieprzyć.
Krok 13:
Rozłóż kawałki kurczaka na ziemniakach. Dopraw kurczaka solą, pieprzem i posyp Curry.
Krok 14:
Posyp kurczaka posiekanymi ziołami.
Krok 15:
Rozłóż pozostałe krążki ziemniaka na wierzchu.
Krok 16:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50 minut i piecz, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.
Krok 17:
Pieczę ciasto w piekarniku elektrycznym z konwekcją, a ciasto doskonale przylega zarówno do góry, jak i do dołu i nie przypala się. Być może w piekarniku gazowym ciasto na wierzchu może być lekko rozmoczone. Więc włącz górne ogrzewanie, jeśli masz taki tryb, ale pamiętaj, aby sprawdzać ciasto co 5-7 minut. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
to ciasto jest wszechstronnym testem na galaretowate niesłodzone ciasta. Nadzienie można zmieniać według własnego uznania - może to być świeża lub duszona kapusta, ryż z jajkiem, szynka lub konserwy rybne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g