mannik na kefirze bez mąki

przewiewna manna o zapachu wanilii i ładnym wystroju. To proste i niedrogie danie można ozdobić po królewsku, aby nikt od razu nie zrozumiał, że przed nimi jest zwykła manna. Wystrój może być używany przez każdego, w tym powie Ci twoja wyobraźnia. Smakuje wspaniale: delikatny i rozpływa się w ustach. Nie tylko dzieci będą chciały go skosztować, ale także dorośli, którzy nie mają nic przeciwko zjedzeniu czegoś słodkiego. Podawaj z gorącą herbatą, ciepłym kakao lub innym odpowiednim napojem. Smacznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 76 % 28 g
158 kcal
IG: 7 / 56 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej kefir do głębokiej miski, wlej semolinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj łyżką i pozostaw masę na godzinę do pęcznienia-możesz pozostawić nie dokładnie na godzinę, ale na 50 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do osobnej miski, dodaj cukier i sól, wszystko dobrze ubij mikserem. Masa powinna okazać się bujna, od tego będzie zależeć Przepych Manny. Ubijaj z dużą prędkością przez kilka minut. Tutaj na pewno nie będziesz w stanie uciec trzepaczką, więc uzbrój się w mikser. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę i proszek do pieczenia. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj z już wyłączonym mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz delikatnie włóż masę jajeczną do spuchniętej kaszy manny, wykonując ruchy łyżką od dołu do góry. Uzyskuje się jednorodną płynną masę. Na razie odłóż ciasto na bok, aby zadziałał proszek do pieczenia i zrób formę do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mam okrągły dzielony kształt o średnicy 17 cm, wyłożę spód i boki papierem pergaminowym, który dopasowałem do rozmiaru nożyczkami: okazało się, że jest jedno kółko i dwa paski szerokości z boku. Nasmaruj papier stopionym masłem i ostrożnie wlej całe nasze ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy przedmiot do piekarnika na 40 minut. Włączyłem piekarnik do umiarkowanej temperatury równej 160 stopniom, aby mannik miał czas na pieczenie i nie palił się. Możesz dodatkowo sprawdzić gotowość za pomocą wykałaczki. Podczas pieczenia mannik był dobrze upieczony i zrumieniony. Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy - z dzieloną formą jest to łatwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie zapomnij o wystroju-mam cukier puder, kolorowe chipsy kokosowe i maliny.

taki mannik da przewagę wielu ciastom, więc gotuj i zaskakuj wynikiem swoich krewnych i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy