skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej kefir do głębokiej miski, wlej semolinę.
Krok 2:
Wymieszaj łyżką i pozostaw masę na godzinę do pęcznienia-możesz pozostawić nie dokładnie na godzinę, ale na 50 minut.
Krok 3:
Wbij jajka do osobnej miski, dodaj cukier i sól, wszystko dobrze ubij mikserem. Masa powinna okazać się bujna, od tego będzie zależeć Przepych Manny. Ubijaj z dużą prędkością przez kilka minut. Tutaj na pewno nie będziesz w stanie uciec trzepaczką, więc uzbrój się w mikser. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę i proszek do pieczenia. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj z już wyłączonym mikserem.
Krok 4:
Teraz delikatnie włóż masę jajeczną do spuchniętej kaszy manny, wykonując ruchy łyżką od dołu do góry. Uzyskuje się jednorodną płynną masę. Na razie odłóż ciasto na bok, aby zadziałał proszek do pieczenia i zrób formę do pieczenia.
Krok 5:
Mam okrągły dzielony kształt o średnicy 17 cm, wyłożę spód i boki papierem pergaminowym, który dopasowałem do rozmiaru nożyczkami: okazało się, że jest jedno kółko i dwa paski szerokości z boku. Nasmaruj papier stopionym masłem i ostrożnie wlej całe nasze ciasto.
Krok 6:
Wysyłamy przedmiot do piekarnika na 40 minut. Włączyłem piekarnik do umiarkowanej temperatury równej 160 stopniom, aby mannik miał czas na pieczenie i nie palił się. Możesz dodatkowo sprawdzić gotowość za pomocą wykałaczki. Podczas pieczenia mannik był dobrze upieczony i zrumieniony. Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy - z dzieloną formą jest to łatwe.
Krok 7:
Nie zapomnij o wystroju-mam cukier puder, kolorowe chipsy kokosowe i maliny.
taki mannik da przewagę wielu ciastom, więc gotuj i zaskakuj wynikiem swoich krewnych i przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g