Koperty z jabłkami z ciasta francuskiego w piekarniku

pyszne i aromatyczne, proste i szybkie, na śniadanie! Koperty z jabłkami z ciasta francuskiego piecze się bardzo szybko w piekarniku. Używając gotowego ciasta francuskiego, możesz zaoszczędzić dużo czasu i wysiłku. Takie słodkie wypieki będziesz miał czas, aby przygotować rodzinę na niedzielne śniadanie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 58 % 22 g
224 kcal
IG: 22 / 57 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koperty z jabłkami z ciasta francuskiego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby się rozmroziło. Ciasto można stosować zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Jabłka wybierz słodko-kwaśny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas rozmrażania ciasta francuskiego przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz jabłka i usuń rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę. Na patelni rozpuść kawałek masła i ułóż pokrojone jabłka. Dodaj do nich cukier i cynamon. Mieszaj i smaż przez 2-4 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na początku sok pojawi się z jabłek, ale bardzo szybko stanie się lepki, a jabłka zostaną pokryte, jak gdyby, karmelową powłoką. Usuń nadzienie jabłkowe z ognia i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój na 6 kwadratów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż nadzienie jabłkowe na każdym kawałku. Zbierz rogi ciasta na środku i przyklej krawędzie kopertą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś koperty na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do gotowania. Posmaruj je żółtkiem na wierzchu i posyp trochę cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz koperty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Gotują się bardzo szybko! Gdy tylko wypieki staną się rumiane i złote - wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy