skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koperty z jabłkami z ciasta francuskiego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby się rozmroziło. Ciasto można stosować zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Jabłka wybierz słodko-kwaśny smak.
Krok 2:
Podczas rozmrażania ciasta francuskiego przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz jabłka i usuń rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę. Na patelni rozpuść kawałek masła i ułóż pokrojone jabłka. Dodaj do nich cukier i cynamon. Mieszaj i smaż przez 2-4 minuty.
Krok 3:
Na początku sok pojawi się z jabłek, ale bardzo szybko stanie się lepki, a jabłka zostaną pokryte, jak gdyby, karmelową powłoką. Usuń nadzienie jabłkowe z ognia i ostudź.
Krok 4:
Ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój na 6 kwadratów.
Krok 5:
Ułóż nadzienie jabłkowe na każdym kawałku. Zbierz rogi ciasta na środku i przyklej krawędzie kopertą.
Krok 6:
Przenieś koperty na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do gotowania. Posmaruj je żółtkiem na wierzchu i posyp trochę cukrem.
Krok 7:
Piecz koperty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Gotują się bardzo szybko! Gdy tylko wypieki staną się rumiane i złote - wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g