skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę pod majonezem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź małą cebulę i marchewkę. To wystarczy, aby ryba zrobiła małą poduszkę do pieczenia. Do pieczenia możesz użyć dowolnej białej ryby. Mam sandacza. Możesz użyć filetów rybnych lub wziąć kawałki ryby z pestkami. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić.
Krok 2:
Pokrój rybę na porcje i zetrzyj z niej nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Majonez wymieszaj z przyprawami rybnymi. Możesz dodać trochę czosnku dla smaku. Jeśli majonez nie jest zbyt słony, dodaj sól. Posmaruj przygotowaną rybę powstałym sosem majonezowym.
Krok 4:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Na całej powierzchni formy równomiernie rozprowadź cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Ułóż rybę w majonezie. Rozłóż pozostały majonez na wierzchu ryby. Umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.
Krok 6:
Ryba gotuje się bardzo szybko. Pojawi się z niego sok. Posyp trochę startym serem rybnym i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-7 minut.
Krok 7:
Pieczona ryba w majonezie jest gotowa! Wyjmij formę z piekarnika, ułóż rybę na talerzach i podawaj. Uzupełnij ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g