ryba pod majonezem w piekarniku

proste, szybkie i pyszne danie w 40 minut! Ryba pod majonezem w piekarniku nie jest trudna do ugotowania. Będziesz potrzebował minimum produktów i absolutnie każdej ryby lub fileta rybnego, białego lub czerwonego. Najlepiej będzie z dużą rybą. Nadaje się zarówno na dni powszednie, jak i na święta!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 78 % 31 g
węglowodany 13 % 5 g
314 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę pod majonezem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź małą cebulę i marchewkę. To wystarczy, aby ryba zrobiła małą poduszkę do pieczenia. Do pieczenia możesz użyć dowolnej białej ryby. Mam sandacza. Możesz użyć filetów rybnych lub wziąć kawałki ryby z pestkami. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na porcje i zetrzyj z niej nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Majonez wymieszaj z przyprawami rybnymi. Możesz dodać trochę czosnku dla smaku. Jeśli majonez nie jest zbyt słony, dodaj sól. Posmaruj przygotowaną rybę powstałym sosem majonezowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Na całej powierzchni formy równomiernie rozprowadź cebulę i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż rybę w majonezie. Rozłóż pozostały majonez na wierzchu ryby. Umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryba gotuje się bardzo szybko. Pojawi się z niego sok. Posyp trochę startym serem rybnym i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczona ryba w majonezie jest gotowa! Wyjmij formę z piekarnika, ułóż rybę na talerzach i podawaj. Uzupełnij ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy