morszczuk w folii w piekarniku

zdrowe, apetyczne, pyszne, na obiad i na drugie! Morszczuk pieczony w folii w piekarniku-przepis jest szybki i bardzo prosty. Dzięki dodaniu warzyw ryba jest soczysta i aromatyczna. Folia przyczynia się do tego samego — wszystkie soki pozostają w środku, poza tym nadmiar naczyń się nie brudzi.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec morszczuka w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź mrożone tusze, rozmrażaj je zgodnie ze wszystkimi zasadami. Obierz łuski i usuń płetwy. Umyj i obierz cebulę i marchewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj czysty i odsączony koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetnij tusze morszczuka z tyłu, aby można je było rozłożyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie Przytnij grzbiet, nie przecinając ryby na dwie części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddziel grzbiet od filetów rybnych i ostrożnie go usuń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tusze morszczuka posyp solą i przyprawami od wewnątrz, posmaruj majonezem. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp morszczuka posiekanym koperkiem na majonezie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na warstwę koperku ułóż mieszankę cebuli i marchwi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj cebulę i marchewkę olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż rozłożone tusze morszczuka na pół, aby farsz znalazł się w środku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś nadziewane tusze morszczuka na folię i posmaruj olejem roślinnym po obu stronach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tusze morszczuka koperkiem, solą i przyprawami i zawiń w folię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż tusze morszczuka owinięte folią na blasze do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż blachę do pieczenia morszczuka do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości ryby.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie rozwiń i podawaj. Smacznego!

możesz upiec nie tylko morszczuka, ale także inne ryby zgodnie z tym przepisem. Cebuli i marchewki nie można wkładać do ryby, ale z warzywami jest o wiele smaczniejszy. Morszczuk ugotowany w folii można podawać na gorąco lub schłodzony.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy