skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec morszczuka w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź mrożone tusze, rozmrażaj je zgodnie ze wszystkimi zasadami. Obierz łuski i usuń płetwy. Umyj i obierz cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Drobno posiekaj czysty i odsączony koperek.
Krok 4:
Przetnij tusze morszczuka z tyłu, aby można je było rozłożyć.
Krok 5:
Ostrożnie Przytnij grzbiet, nie przecinając ryby na dwie części.
Krok 6:
Oddziel grzbiet od filetów rybnych i ostrożnie go usuń.
Krok 7:
Tusze morszczuka posyp solą i przyprawami od wewnątrz, posmaruj majonezem. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną.
Krok 8:
Posyp morszczuka posiekanym koperkiem na majonezie.
Krok 9:
Na warstwę koperku ułóż mieszankę cebuli i marchwi.
Krok 10:
Posmaruj cebulę i marchewkę olejem roślinnym.
Krok 11:
Złóż rozłożone tusze morszczuka na pół, aby farsz znalazł się w środku.
Krok 12:
Przenieś nadziewane tusze morszczuka na folię i posmaruj olejem roślinnym po obu stronach.
Krok 13:
Posyp tusze morszczuka koperkiem, solą i przyprawami i zawiń w folię.
Krok 14:
Połóż tusze morszczuka owinięte folią na blasze do pieczenia.
Krok 15:
Włóż blachę do pieczenia morszczuka do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości ryby.
Krok 16:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie rozwiń i podawaj. Smacznego!
możesz upiec nie tylko morszczuka, ale także inne ryby zgodnie z tym przepisem. Cebuli i marchewki nie można wkładać do ryby, ale z warzywami jest o wiele smaczniejszy. Morszczuk ugotowany w folii można podawać na gorąco lub schłodzony.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g