piersi z kurczaka w śmietanie w piekarniku

pierś pieczona w śmietanie w piekarniku-soczysta i aromatyczna. Może być podawany z dowolnym dodatkiem lub jako dodatek do wędlin. Sos śmietanowy będzie przy okazji, dzięki niemu danie okazuje się po prostu niesamowicie smaczne!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Potrzebujemy połowy piersi z kurczaka bez kości (więc zawartość kalorii w naczyniu będzie mniejsza) lub jednego fileta z kurczaka. Pożądane jest, aby mięso było świeże i nie było wstępnie zamrożone żadną z metod. Dlatego pytaj w sklepach o tzw. "chłodziarkę". Ze świeżego mięsa danie okaże się znacznie smaczniejsze i zdrowsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz pierś z kurczaka, natrzyj ją kurkumą i włóż do małego naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem słonecznikowym. Odstawić na 20 minut, marynować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie kwaśną śmietaną. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z solą i gałką muszkatołową. Możesz dodać suszone zioła do smaku-koperek, tymianek. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce, a także dodaj do sosu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Sos jest gotowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij mięso sosem śmietanowym, starając się, aby wypełnienie całkowicie je przykryło – jest to konieczne, aby pozostało soczyste podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz patrzymy, jak upiec piersi z kurczaka w śmietanie w piekarniku. I będziemy piec w dwóch etapach. Najpierw wysyłamy formę z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyjmujemy nasze danie i posypujemy je startym serem. Włóż piekarnik i piecz przez kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasz pyszny i obfity lunch lub kolacja jest gotowy! Smacznego!

pierś w śmietanie w piekarniku-smaczna, piękna, apetyczna! Takie danie można przygotować dziecku, zmniejszając ilość lub usuwając przyprawy, można je podawać osobom starszym. Improwizuj według własnego uznania. Do podania pierś z kurczaka kroi się w cienkie plasterki na włóknach, uzupełnia sałatką boczną lub warzywną i obficie polewa sosem śmietanowym - po prostu polizasz palce! Pierś z kurczaka sama w sobie jest uważana za produkt dietetyczny, ponieważ nie jest tłusta i ma niską kaloryczność: 100 gramów pieczonej piersi zawiera tylko 117 kcal.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy