skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy. Potrzebujemy połowy piersi z kurczaka bez kości (więc zawartość kalorii w naczyniu będzie mniejsza) lub jednego fileta z kurczaka. Pożądane jest, aby mięso było świeże i nie było wstępnie zamrożone żadną z metod. Dlatego pytaj w sklepach o tzw. "chłodziarkę". Ze świeżego mięsa danie okaże się znacznie smaczniejsze i zdrowsze.
Krok 2:
Opłucz i osusz pierś z kurczaka, natrzyj ją kurkumą i włóż do małego naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem słonecznikowym. Odstawić na 20 minut, marynować.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie kwaśną śmietaną. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z solą i gałką muszkatołową. Możesz dodać suszone zioła do smaku-koperek, tymianek. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce, a także dodaj do sosu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Sos jest gotowy.
Krok 4:
Napełnij mięso sosem śmietanowym, starając się, aby wypełnienie całkowicie je przykryło – jest to konieczne, aby pozostało soczyste podczas pieczenia.
Krok 5:
Teraz patrzymy, jak upiec piersi z kurczaka w śmietanie w piekarniku. I będziemy piec w dwóch etapach. Najpierw wysyłamy formę z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut.
Krok 6:
Następnie wyjmujemy nasze danie i posypujemy je startym serem. Włóż piekarnik i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 7:
Nasz pyszny i obfity lunch lub kolacja jest gotowy! Smacznego!
pierś w śmietanie w piekarniku-smaczna, piękna, apetyczna! Takie danie można przygotować dziecku, zmniejszając ilość lub usuwając przyprawy, można je podawać osobom starszym. Improwizuj według własnego uznania. Do podania pierś z kurczaka kroi się w cienkie plasterki na włóknach, uzupełnia sałatką boczną lub warzywną i obficie polewa sosem śmietanowym - po prostu polizasz palce! Pierś z kurczaka sama w sobie jest uważana za produkt dietetyczny, ponieważ nie jest tłusta i ma niską kaloryczność: 100 gramów pieczonej piersi zawiera tylko 117 kcal.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g