udka z kurczaka w śmietanie w piekarniku

z minimum prostych produktów! Łatwe i proste w przygotowaniu! Udka z kurczaka w śmietanie, pieczone w piekarniku-proste w przygotowaniu danie. Marynata śmietanowa sprawia, że mięso drobiowe jest jeszcze bardziej soczyste i miękkie, nasyca aromatem, smakiem przypraw i przypraw. A skład składników jest minimalny i najprostszy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Dodaj przyprawy i przyprawy do smaku. Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą wyciskarki do cytrusów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, umyć. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz śmietanę z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym gęstsza będzie marynata. Użyłam 10% śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do marynowania wybierz pojemnik o odpowiedniej wielkości, aby podudzia były wygodne do mieszania. Polej podudzia marynatą śmietanową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj udka z kurczaka, aby równomiernie pokryć je kwaśną śmietaną. Masuj je trochę. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw podudzia do marynowania przez 1 godzinę. W tym czasie wymieszaj golenie 1-2 razy, aby były równomiernie nasączone kwaśną śmietaną ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż podudzia do naczynia do pieczenia wraz z pozostałą marynatą. Możesz użyć formy ceramicznej lub ze szkła żaroodpornego lub małej blachy do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Czas gotowania może być inny, ponieważ zależy od funkcji piekarnika. Aby sprawdzić, czy naczynie jest gotowe, przebij jedną z podudzi nożem. Jeśli uwolni się lekki sok, nogi są gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj udka z kurczaka w śmietanie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy