skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Dodaj przyprawy i przyprawy do smaku. Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą wyciskarki do cytrusów.
Krok 3:
Czosnek obrać, umyć. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Połącz śmietanę z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym gęstsza będzie marynata. Użyłam 10% śmietany.
Krok 5:
Do marynowania wybierz pojemnik o odpowiedniej wielkości, aby podudzia były wygodne do mieszania. Polej podudzia marynatą śmietanową.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj udka z kurczaka, aby równomiernie pokryć je kwaśną śmietaną. Masuj je trochę. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw podudzia do marynowania przez 1 godzinę. W tym czasie wymieszaj golenie 1-2 razy, aby były równomiernie nasączone kwaśną śmietaną ze wszystkich stron.
Krok 7:
Włóż podudzia do naczynia do pieczenia wraz z pozostałą marynatą. Możesz użyć formy ceramicznej lub ze szkła żaroodpornego lub małej blachy do pieczenia.
Krok 8:
Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Czas gotowania może być inny, ponieważ zależy od funkcji piekarnika. Aby sprawdzić, czy naczynie jest gotowe, przebij jedną z podudzi nożem. Jeśli uwolni się lekki sok, nogi są gotowe.
Krok 9:
Podawaj udka z kurczaka w śmietanie z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g