skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z indyka w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najpierw przygotuj marynatę. Możesz użyć dowolnego ciemnego lub jasnego miodu, ale pożądane jest, aby był płynny. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 2:
W misce połącz płynny miód, majonez, musztardę, przyprawy do grilla i sól. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Do grilla można użyć filetów z indyka z piersi lub uda. Z piersi Kebab okaże się nieco delikatniejszy, ale musisz upewnić się, że mięso nie wyschnie i nie stanie się twarde. Możesz użyć dowolnego jabłka, mam słodko-kwaśną odmianę Granny Smith.
Krok 5:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki, aby wygodnie było nawlec mięso na szaszłyki. Miałem dwa długie filety, więc po prostu pokroiłem je w medaliony o grubości około 1,5 cm.
Krok 6:
Napełnij mięso marynatą i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Dokręć miskę folią i umieść mięso do marynowania w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 8:
Moczyć drewniane szaszłyki w zimnej wodzie przez 30 minut.
Krok 9:
Umyj suszone morele i suszone śliwki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 20 minut do pęcznienia. Następnie spuść wodę, lekko wyciśnij suszone owoce z wilgoci.
Krok 10:
Umyj Jabłko, usuń rdzeń i pokrój w średnie plastry. W razie potrzeby możesz odciąć lub zostawić skórę.
Krok 11:
Na szaszłyki nawlecz filety z indyka, plasterki jabłka, suszone morele i suszone śliwki.
Krok 12:
Połóż szaszłyki na naczyniu do pieczenia pokrytym folią lub pergaminem i posmaruj pozostałą marynatą w misce. Piecz szaszłyki z indyka w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut, aż mięso się ugotuje. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości kawałków mięsa. Okresowo smaruj szaszłyki marynatą z miski lub z dna formy.
Krok 13:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g