szaszłyki z indyka w piekarniku

niezwykle smaczne, apetyczne, soczyste, proste, bez grilla! Szaszłyki z indyka w piekarniku gotujemy z suszonymi owocami. Warto spróbować przynajmniej raz, aby zrobić to w kółko. Marynuj mięso przez noc, aby później upiec je w 40 minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 36 % 10 g
142 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z indyka w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najpierw przygotuj marynatę. Możesz użyć dowolnego ciemnego lub jasnego miodu, ale pożądane jest, aby był płynny. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz płynny miód, majonez, musztardę, przyprawy do grilla i sól. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Do grilla można użyć filetów z indyka z piersi lub uda. Z piersi Kebab okaże się nieco delikatniejszy, ale musisz upewnić się, że mięso nie wyschnie i nie stanie się twarde. Możesz użyć dowolnego jabłka, mam słodko-kwaśną odmianę Granny Smith.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki, aby wygodnie było nawlec mięso na szaszłyki. Miałem dwa długie filety, więc po prostu pokroiłem je w medaliony o grubości około 1,5 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij mięso marynatą i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć miskę folią i umieść mięso do marynowania w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Moczyć drewniane szaszłyki w zimnej wodzie przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj suszone morele i suszone śliwki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 20 minut do pęcznienia. Następnie spuść wodę, lekko wyciśnij suszone owoce z wilgoci.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj Jabłko, usuń rdzeń i pokrój w średnie plastry. W razie potrzeby możesz odciąć lub zostawić skórę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na szaszłyki nawlecz filety z indyka, plasterki jabłka, suszone morele i suszone śliwki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż szaszłyki na naczyniu do pieczenia pokrytym folią lub pergaminem i posmaruj pozostałą marynatą w misce. Piecz szaszłyki z indyka w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut, aż mięso się ugotuje. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości kawałków mięsa. Okresowo smaruj szaszłyki marynatą z miski lub z dna formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy