sandacz z warzywami w piekarniku pieczony

jasny, soczysty, apetyczny, w pośpiechu - najlepszy obiad! Sandacz z warzywami pieczony w piekarniku nadaje się na świąteczny stół lub szybki rodzinny obiad. Będzie pyszny z dowolnym dodatkiem lub bez. To danie można przygotować z filetów z dowolnej dużej ryby.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 25 % 4 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sandacza z warzywami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania użyj filetów z sandacza. Wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Użyj ręczników papierowych, aby namoczyć nadmiar wilgoci z ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na porcje. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Smaż kawałki ryby z obu stron na dużym ogniu. Do smaku posyp solą i przyprawami do ryb. Nie musisz smażyć, aż będzie gotowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Włóż smażoną rybę do przygotowanej formy. Nie jest konieczne smarowanie formy olejem, ponieważ smażona ryba jest już w oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Smaż warzywa na małym ogniu przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory i paprykę na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię dodaj paprykę z pomidorami i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Lekko posolić warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż przygotowane smażenie warzyw w formie równej warstwy na powierzchni ryby. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia w formie pojawi się trochę soku. Warzywa na powierzchni trochę wyschną. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy