skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kaczkę z miodem, sosem sojowym i musztardą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź schłodzoną kaczkę - jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza niż mrożona. Sos sojowy nadaje się tylko do naturalnej fermentacji. Miód jest płynny, w żadnym wypadku nie kandyzowany. Olej roślinny może być dowolny, ale do tego przepisu najlepiej nadaje się oliwa lub sezam. Musztardę można kupić gotową lub wziąć własny preparat.
Krok 2:
Dodaj miód i musztardę do sosu sojowego.
Krok 3:
Dobrze mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Wlej olej roślinny.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek. Możesz go drobno posiekać nożem, zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Marynata z kaczki jest gotowa.
Krok 6:
Umyj kaczkę, osusz, w razie potrzeby usuń istniejące pióra. Posmaruj kaczkę marynatą sojowo-miodowo-musztardową ze wszystkich stron i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę, maksymalnie na 1-2 dni. Nie potrzebujemy soli-sos sojowy jest już wystarczająco słony.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kaczka jest dość dużym ptakiem, więc aby ugotować całą kaczkę, potrzebujesz wystarczająco dużego żaroodpornego naczynia do pieczenia. Włóż do niej kaczkę piersią do dołu.
Krok 8:
Piec w rozgrzanym piekarniku w tempie, które wymaga 30 minut pieczenia na każde 500 g kaczki. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryj kaczkę folią. Podczas pieczenia uwolni się dużo tłuszczu-lepiej go spuścić.
Krok 9:
Pyszna i rumiana kaczka jest gotowa. Smacznego!
ten przepis jest podstawowy, co oznacza, że możesz również upiec kurczaka i indyka z tą marynatą. A także możesz nadziewać kaczkę jabłkami, suszonymi owocami lub, na przykład, ryżem. Danie jest oczywiście bardziej prawdopodobne na jakąś świąteczną okazję, więc zapisz przepis w kolekcji przepisów noworocznych.
z czym podawać takiego pieczonego ptaka?
oczywiście doskonale komponuje się z dowolnymi sezonowymi warzywami i oczywiście świeżymi ziołami.
chociaż na świątecznym stole takie danie podaje się z różnymi sałatkami i z reguły przystawką ziemniaczaną.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g