kaczka z miodem, sosem sojowym i musztardą w piekarniku

pyszny i prosty przepis na kaczkę pieczoną w piekarniku! Kaczka z miodem, musztardą i sosem sojowym jest delikatna i soczysta, z aromatyczną chrupiącą skórką! Co może smakować lepiej? Danie jest proste w przygotowaniu, ale z pewnością ozdobi każdy posiłek.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 15 g
tłuszcze 67 % 37 g
węglowodany 5 % 3 g
401 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę z miodem, sosem sojowym i musztardą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź schłodzoną kaczkę - jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza niż mrożona. Sos sojowy nadaje się tylko do naturalnej fermentacji. Miód jest płynny, w żadnym wypadku nie kandyzowany. Olej roślinny może być dowolny, ale do tego przepisu najlepiej nadaje się oliwa lub sezam. Musztardę można kupić gotową lub wziąć własny preparat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj miód i musztardę do sosu sojowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek. Możesz go drobno posiekać nożem, zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Marynata z kaczki jest gotowa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj kaczkę, osusz, w razie potrzeby usuń istniejące pióra. Posmaruj kaczkę marynatą sojowo-miodowo-musztardową ze wszystkich stron i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę, maksymalnie na 1-2 dni. Nie potrzebujemy soli-sos sojowy jest już wystarczająco słony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kaczka jest dość dużym ptakiem, więc aby ugotować całą kaczkę, potrzebujesz wystarczająco dużego żaroodpornego naczynia do pieczenia. Włóż do niej kaczkę piersią do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w rozgrzanym piekarniku w tempie, które wymaga 30 minut pieczenia na każde 500 g kaczki. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryj kaczkę folią. Podczas pieczenia uwolni się dużo tłuszczu-lepiej go spuścić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszna i rumiana kaczka jest gotowa. Smacznego!

ten przepis jest podstawowy, co oznacza, że możesz również upiec kurczaka i indyka z tą marynatą. A także możesz nadziewać kaczkę jabłkami, suszonymi owocami lub, na przykład, ryżem. Danie jest oczywiście bardziej prawdopodobne na jakąś świąteczną okazję, więc zapisz przepis w kolekcji przepisów noworocznych.
z czym podawać takiego pieczonego ptaka?
oczywiście doskonale komponuje się z dowolnymi sezonowymi warzywami i oczywiście świeżymi ziołami.
chociaż na świątecznym stole takie danie podaje się z różnymi sałatkami i z reguły przystawką ziemniaczaną.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy