skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić karp z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest, aby wziąć karpia świeżego. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej. Dobrze opłucz karpia, oczyść go z łusek - mam karpia lustrzanego, ma trochę łusek, jest bardzo duży, łatwo się czyści. Wypatrosz rybę, usuń skrzela.
Krok 2:
Teraz przygotuj ziemniaki-konieczne jest, aby do czasu rozpoczęcia gotowania ryby były już w połowie gotowe. Dlatego obierz go (możesz po prostu dobrze umyć młode ziemniaki szczotką i pozostawić skórkę), pokrój w duże kostki i gotuj do połowy - zrobiłem to w kuchence mikrofalowej. Dodaj i zalej olejem słonecznikowym, dobrze wymieszaj. Podczas gotowania ziemniaków zajmij się karpiami.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w krążki,a czosnek tylko na pół. Na górnej powierzchni ryby wykonaj nacięcia na krzyż - dla piękna i lepszego smażenia. Ponadto karp ma małe kości, dzięki czemu są mniej niewidoczne. Natrzyj karpia solą na zewnątrz i wewnątrz. Włóż krążki cebuli i czosnek, plasterki cytryny do jego brzucha. Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.
Krok 4:
Umieść nadziewanego karpia na blasze do pieczenia. Udekoruj rybę plasterkami cytryny na wierzchu, posmaruj majonezem (lub kwaśną śmietaną, jeśli nie lubisz majonezu). Na brzegach ułóż na wpół ugotowane ziemniaki. Przykryj blachę do pieczenia natłuszczoną folią, aby nie przykleiła się do ryby. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę, 20 minut przed końcem usuń folię i zrumień rybę i udekoruj pod grillem lub włącz konwekcję. Określ czas według piekarnika.
Krok 5:
To wszystko! Rumiany, apetyczny karp z ziemniakami w piekarniku jest gotowy! Smacznego!
karp z ziemniakami w piekarniku to dobrze znane danie, ponieważ gotowanie jest dość proste. Ponadto natychmiast otrzymujemy zarówno danie główne, jak i dodatek do niego - prosty i smaczny. Istnieje wiele sposobów, każdy wybiera ten, który lubi. Możesz wziąć karpia w całości, możesz usunąć głowę. Czasami duże karpie nie wchodzą na blachę do pieczenia w całości, a z głów uzyskuje się doskonałe ucho, a podczas pieczenia głowa jest bardziej potrzebna do piękna, wolałem odciąć ogon, aby całkowicie pasował.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g