karp z ziemniakami i cytryną w piekarniku

apetyczny, smaczny, zdrowy, łatwy, prosty-rodzina na obiad! Karp z ziemniakami w piekarniku gotuje się umiarkowanie szybko i prawie bez Twojego udziału. To danie można umieścić na świątecznym stole. Podawaj do niego warzywa i świeże warzywa, kwaśny sos. Możesz skropić karpia sokiem z cytryny.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 27 % 6 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić karp z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest, aby wziąć karpia świeżego. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej. Dobrze opłucz karpia, oczyść go z łusek - mam karpia lustrzanego, ma trochę łusek, jest bardzo duży, łatwo się czyści. Wypatrosz rybę, usuń skrzela.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przygotuj ziemniaki-konieczne jest, aby do czasu rozpoczęcia gotowania ryby były już w połowie gotowe. Dlatego obierz go (możesz po prostu dobrze umyć młode ziemniaki szczotką i pozostawić skórkę), pokrój w duże kostki i gotuj do połowy - zrobiłem to w kuchence mikrofalowej. Dodaj i zalej olejem słonecznikowym, dobrze wymieszaj. Podczas gotowania ziemniaków zajmij się karpiami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w krążki,a czosnek tylko na pół. Na górnej powierzchni ryby wykonaj nacięcia na krzyż - dla piękna i lepszego smażenia. Ponadto karp ma małe kości, dzięki czemu są mniej niewidoczne. Natrzyj karpia solą na zewnątrz i wewnątrz. Włóż krążki cebuli i czosnek, plasterki cytryny do jego brzucha. Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść nadziewanego karpia na blasze do pieczenia. Udekoruj rybę plasterkami cytryny na wierzchu, posmaruj majonezem (lub kwaśną śmietaną, jeśli nie lubisz majonezu). Na brzegach ułóż na wpół ugotowane ziemniaki. Przykryj blachę do pieczenia natłuszczoną folią, aby nie przykleiła się do ryby. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę, 20 minut przed końcem usuń folię i zrumień rybę i udekoruj pod grillem lub włącz konwekcję. Określ czas według piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To wszystko! Rumiany, apetyczny karp z ziemniakami w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

karp z ziemniakami w piekarniku to dobrze znane danie, ponieważ gotowanie jest dość proste. Ponadto natychmiast otrzymujemy zarówno danie główne, jak i dodatek do niego - prosty i smaczny. Istnieje wiele sposobów, każdy wybiera ten, który lubi. Możesz wziąć karpia w całości, możesz usunąć głowę. Czasami duże karpie nie wchodzą na blachę do pieczenia w całości, a z głów uzyskuje się doskonałe ucho, a podczas pieczenia głowa jest bardziej potrzebna do piękna, wolałem odciąć ogon, aby całkowicie pasował.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy