kotlety z piersi kurczaka w piekarniku

soczyste pieczone dietetyczne kotlety z piersi kurczaka. Kotlety z piersi kurczaka są dietetyczne. A wybrana metoda ich gotowania - w piekarniku, sprawia, że są jeszcze bardziej przydatne, ponieważ pieczenie zachowuje wszystkie przydatne substancje w gotowym naczyniu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 19 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 16 % 4 g
107 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania kotletów. Do mięsa mielonego potrzebujesz fileta z piersi kurczaka, waga jest wskazana przez czyste mięso bez kości. Lepiej jest wziąć świeże mięso, wcześniej nie zamrożone, aby zachowało wszystkie przydatne właściwości. Cebula jest jedna, z cebulą kotlety są bardziej soczyste. Możesz dodać trochę więcej lub mniej cebuli do swoich upodobań. Biały chleb do mięsa mielonego, można go zastąpić bułką tartą, błyskawicznymi płatkami owsianymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kromki białego chleba polej mlekiem. Mleko nie zakryje ich całkowicie, więc będą musiały zostać kilkakrotnie odwrócone, aby były całkowicie mokre.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami (mokre mięso nie będzie wygodne do krojenia). Odetnij resztki kości, tłuszczu i żył z kurczaka. Następnie pokrój każdy kawałek na duże kawałki do maszynki do mięsa. Umyj i obierz cebulę. Pokrój go również grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowania mięsa mielonego używam drobnego rusztu, jeśli nie ma takiego, możesz pominąć mięso mielone dwa razy przez maszynę do mięsa z rusztem, który jest. Zmiel pokrojony filet z kurczaka, cebulę i chleb namoczony w mleku w maszynce do mięsa (jeśli pozostanie mleko, włóż je również do mięsa mielonego).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do mięsa mielonego, może wymagać więcej, w zależności od preferencji. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione suche przyprawy do mięsa mielonego. Mieszaj mięso mielone, aż będzie całkowicie gładkie. Wymieszaj mięso mielone rękami, możesz użyć jednorazowych rękawiczek. Włóż gotowe mięso mielone do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie mięso mielone ostygnie i łatwiej będzie zrobić z niego kotlety.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij Schłodzone mięso mielone. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po namoczeniu rąk w zimnej wodzie uszczypnij trochę mięsa mielonego i rzucając z jednej ręki do drugiej, zrób gęste kotlety. Zrób również dla każdego kotleta. Weź dowolną formę nadającą się do użytku w piekarniku. Przykryj papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kotlety na patelni i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kotlety są blade, ale soczyste i smaczne. Takie kotlety można zaoferować wszystkim członkom rodziny-dzieciom, osobom z ograniczeniami żywieniowymi. Warzywa, makaron, ryż, kasza gryczana nadają się do dekoracji takich kotletów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy