skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania kotletów. Do mięsa mielonego potrzebujesz fileta z piersi kurczaka, waga jest wskazana przez czyste mięso bez kości. Lepiej jest wziąć świeże mięso, wcześniej nie zamrożone, aby zachowało wszystkie przydatne właściwości. Cebula jest jedna, z cebulą kotlety są bardziej soczyste. Możesz dodać trochę więcej lub mniej cebuli do swoich upodobań. Biały chleb do mięsa mielonego, można go zastąpić bułką tartą, błyskawicznymi płatkami owsianymi.
Krok 2:
Kromki białego chleba polej mlekiem. Mleko nie zakryje ich całkowicie, więc będą musiały zostać kilkakrotnie odwrócone, aby były całkowicie mokre.
Krok 3:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami (mokre mięso nie będzie wygodne do krojenia). Odetnij resztki kości, tłuszczu i żył z kurczaka. Następnie pokrój każdy kawałek na duże kawałki do maszynki do mięsa. Umyj i obierz cebulę. Pokrój go również grubo.
Krok 4:
Do gotowania mięsa mielonego używam drobnego rusztu, jeśli nie ma takiego, możesz pominąć mięso mielone dwa razy przez maszynę do mięsa z rusztem, który jest. Zmiel pokrojony filet z kurczaka, cebulę i chleb namoczony w mleku w maszynce do mięsa (jeśli pozostanie mleko, włóż je również do mięsa mielonego).
Krok 5:
Dodaj sól do mięsa mielonego, może wymagać więcej, w zależności od preferencji. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione suche przyprawy do mięsa mielonego. Mieszaj mięso mielone, aż będzie całkowicie gładkie. Wymieszaj mięso mielone rękami, możesz użyć jednorazowych rękawiczek. Włóż gotowe mięso mielone do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie mięso mielone ostygnie i łatwiej będzie zrobić z niego kotlety.
Krok 6:
Wyjmij Schłodzone mięso mielone. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po namoczeniu rąk w zimnej wodzie uszczypnij trochę mięsa mielonego i rzucając z jednej ręki do drugiej, zrób gęste kotlety. Zrób również dla każdego kotleta. Weź dowolną formę nadającą się do użytku w piekarniku. Przykryj papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kotlety na patelni i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika
Krok 7:
Gotowe kotlety są blade, ale soczyste i smaczne. Takie kotlety można zaoferować wszystkim członkom rodziny-dzieciom, osobom z ograniczeniami żywieniowymi. Warzywa, makaron, ryż, kasza gryczana nadają się do dekoracji takich kotletów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g