skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z warzywami w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne części z kurczaka, możesz użyć całego kurczaka. Możesz wziąć warzywa, które są w domu (nawet mrożone mieszanki, nie trzeba ich rozmrażać, zostaw je na stole, gdy kurczak się marynuje). Umyj świeże warzywa i osusz ręcznikiem. Z suchych przypraw możesz wziąć dowolne według własnych upodobań. Przygotuj rękaw do pieczenia i patelnię lub blachę do pieczenia.
Krok 2:
Umyj wybrane części kurczaka (moje uda) pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Umieść kurczaka w głębokiej misce, dodaj sos sojowy, połowę oleju roślinnego, posiekane obrane ząbki czosnku i suche przyprawy ( użyję chmielu suneli). Wymieszaj i pozostaw na stole do marynowania na pół godziny. Możesz zostawić na dłuższy czas.
Krok 3:
Umyj i obierz ziemniaki. Jeśli ziemniaki są duże, pokrój je na cztery lub więcej części, jeśli są małe, możesz je pozostawić w całości lub przeciąć na pół. W głębokiej misce umieść pokrojone ziemniaki, dodaj olej roślinny, sól, możesz wysuszyć przyprawy według uznania i wymieszać.
Krok 4:
Umyj i obierz cukinię. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz obierać skóry. Cukinię pokroić w dużą kostkę i dodać do ziemniaków i wymieszać.
Krok 5:
Obierz i pokrój marchewki losowo. Dodaj posiekaną marchewkę, brukselkę do warzyw i wymieszaj. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
Weź rękaw do pieczenia i włóż do niego marynowanego kurczaka, przygotowane warzywa. Zawiąż krawędź rękawa lub zabezpiecz klipsami, połóż na blasze do pieczenia. Zrób kilka otworów w rękawie wykałaczką, aby para mogła się wydostać. Włóż do nagrzanego piekarnika na 40 do 60 minut. Czas będzie zależał od mocy piekarnika oraz wielkości kurczaka i pokrojonych warzyw. Im większy kurczak i krojenie warzyw, tym więcej czasu zajmuje ich ugotowanie.
Krok 7:
Wyjmij gotowego kurczaka i warzywa z piekarnika. Ostrożnie otwórz rękaw do pieczenia, połóż gotowe danie na porcjach. Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco, możesz zaoferować im sałatkę ze świeżych warzyw lub domowe pikle. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g