kurczak z warzywami w rękawie w piekarniku

zdrowe, apetyczne, aromatyczne, na obiad dla całej rodziny! Kurczak z warzywami w rękawie w piekarniku to wygodny i łatwy przepis na gotowanie mięsa (w tym przypadku kurczaka) i przystawki. Dzięki temu Czas gotowania i ilość używanych naczyń są znacznie skrócone.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z warzywami w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne części z kurczaka, możesz użyć całego kurczaka. Możesz wziąć warzywa, które są w domu (nawet mrożone mieszanki, nie trzeba ich rozmrażać, zostaw je na stole, gdy kurczak się marynuje). Umyj świeże warzywa i osusz ręcznikiem. Z suchych przypraw możesz wziąć dowolne według własnych upodobań. Przygotuj rękaw do pieczenia i patelnię lub blachę do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wybrane części kurczaka (moje uda) pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Umieść kurczaka w głębokiej misce, dodaj sos sojowy, połowę oleju roślinnego, posiekane obrane ząbki czosnku i suche przyprawy ( użyję chmielu suneli). Wymieszaj i pozostaw na stole do marynowania na pół godziny. Możesz zostawić na dłuższy czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz ziemniaki. Jeśli ziemniaki są duże, pokrój je na cztery lub więcej części, jeśli są małe, możesz je pozostawić w całości lub przeciąć na pół. W głębokiej misce umieść pokrojone ziemniaki, dodaj olej roślinny, sól, możesz wysuszyć przyprawy według uznania i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz cukinię. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz obierać skóry. Cukinię pokroić w dużą kostkę i dodać do ziemniaków i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój marchewki losowo. Dodaj posiekaną marchewkę, brukselkę do warzyw i wymieszaj. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź rękaw do pieczenia i włóż do niego marynowanego kurczaka, przygotowane warzywa. Zawiąż krawędź rękawa lub zabezpiecz klipsami, połóż na blasze do pieczenia. Zrób kilka otworów w rękawie wykałaczką, aby para mogła się wydostać. Włóż do nagrzanego piekarnika na 40 do 60 minut. Czas będzie zależał od mocy piekarnika oraz wielkości kurczaka i pokrojonych warzyw. Im większy kurczak i krojenie warzyw, tym więcej czasu zajmuje ich ugotowanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowego kurczaka i warzywa z piekarnika. Ostrożnie otwórz rękaw do pieczenia, połóż gotowe danie na porcjach. Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco, możesz zaoferować im sałatkę ze świeżych warzyw lub domowe pikle. Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy