loki z ciasta francuskiego z cukrem

bardzo smaczne, chrupiące, z prostych potraw-szybko! Loki z ciasta francuskiego z cukrem przygotujesz w 30 minut. To szybkie ciasto jest idealne na śniadanie. Jest też dobra, ponieważ poradzi sobie z nią każdy początkujący!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 69 % 48 g
361 kcal
IG: 0 / 47 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić loki z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Bardzo wygodne jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Zawsze staram się trzymać opakowanie w zamrażarce na zapas. Zwykle ciasto francuskie jest sprzedawane zamrożone, więc wcześniej wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stół lekko posyp mąką i rozwałkuj miękkie ciasto francuskie na grubość 1-2 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp powierzchnię ciasta cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż ciasto, zaczynając od obu stron w kierunku środka. Na środku posmaruj trochę wodą, aby połówki się połączyły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój zwinięte ciasto na kawałki o szerokości 1,5-2 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej przygotowane loki. Ułóż loki w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia nieznacznie wzrosną. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 do 20 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe loki staną się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Podczas pieczenia część cukru nieco się stopi i pod lokami utworzy się karmel. Najważniejsze, żeby się nie przypaliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo smaczne z herbatą lub kawą, z sokiem lub mlekiem. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w Ten katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy