skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić loki z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Bardzo wygodne jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Zawsze staram się trzymać opakowanie w zamrażarce na zapas. Zwykle ciasto francuskie jest sprzedawane zamrożone, więc wcześniej wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
Krok 2:
Stół lekko posyp mąką i rozwałkuj miękkie ciasto francuskie na grubość 1-2 mm.
Krok 3:
Posyp powierzchnię ciasta cukrem.
Krok 4:
Złóż ciasto, zaczynając od obu stron w kierunku środka. Na środku posmaruj trochę wodą, aby połówki się połączyły.
Krok 5:
Pokrój zwinięte ciasto na kawałki o szerokości 1,5-2 cm.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej przygotowane loki. Ułóż loki w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia nieznacznie wzrosną. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 do 20 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 7:
Gotowe loki staną się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Podczas pieczenia część cukru nieco się stopi i pod lokami utworzy się karmel. Najważniejsze, żeby się nie przypaliła.
Krok 8:
Bardzo smaczne z herbatą lub kawą, z sokiem lub mlekiem. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w Ten katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g