skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso z warzywami w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wieprzowina jest potrzebna bez kości i niezbyt tłusta, jednak możesz wybrać mięso według własnych upodobań. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości nie większej niż 1 cm. Sól, pieprz mięso. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku, takie jak mieszanka przypraw do wieprzowiny itp.
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewki.
Krok 4:
Obierz cebulę, a także pokrój w plasterki.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w kostkę.
Krok 6:
Pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 7:
Umyj bakłażana, Usuń ogon. Pokrój w plasterki lub ćwiartki w zależności od średnicy warzywa.
Krok 8:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do śmietany i wymieszaj. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepiej niezbyt wodnistą. Mam 25% tłuszczu.
Krok 9:
Włóż mięso do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Posmaruj go częścią kwaśnej śmietany.
Krok 10:
Ułóż cebulę i marchewkę na wierzchu. Sól, pieprz każdą warstwę warzyw do smaku.
Krok 11:
Następnie rozłóż bakłażana, paprykę na wierzchu.
Krok 12:
Ostatnią warstwą ułóż zmiażdżone świeże pomidory.
Krok 13:
Rozłóż pozostałą śmietanę na pomidorach.
Krok 14:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40-50 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika, wielkości kawałków mięsa i warzyw. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g