mięso pieczone z warzywami w piekarniku

Szybkie i nieskomplikowane drugie danie na każdy dzień! Pieczone mięso z warzywami w piekarniku to dobry wybór nie tylko na szybki lunch lub kolację z rodziną, ale także na świąteczny stół. Wieprzowina jest nasączona sokami warzywnymi i okazuje się bardzo miękka!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso z warzywami w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wieprzowina jest potrzebna bez kości i niezbyt tłusta, jednak możesz wybrać mięso według własnych upodobań. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości nie większej niż 1 cm. Sól, pieprz mięso. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku, takie jak mieszanka przypraw do wieprzowiny itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, a także pokrój w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj bakłażana, Usuń ogon. Pokrój w plasterki lub ćwiartki w zależności od średnicy warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do śmietany i wymieszaj. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepiej niezbyt wodnistą. Mam 25% tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Posmaruj go częścią kwaśnej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż cebulę i marchewkę na wierzchu. Sól, pieprz każdą warstwę warzyw do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozłóż bakłażana, paprykę na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią warstwą ułóż zmiażdżone świeże pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pozostałą śmietanę na pomidorach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40-50 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika, wielkości kawałków mięsa i warzyw. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy