skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy marynatę, mieszając świeżo wyciśnięty sok z cytryny ze wszystkimi innymi składnikami. Pokrywamy indoutkę marynatą, wkładamy do pojemnika o odpowiedniej wielkości (można marynować w rękawie), szczelnie zamykamy pokrywką i wkładamy mięso do lodówki na noc (co najmniej 6 godzin). Nieźle, jeśli w tym czasie kilka razy odwrócisz indoutkę - więc lepiej się marynuje.
2. Pocieramy indoutkę ze wszystkich stron przyprawami i solą.
3. Pokrój pomarańcze na ćwiartki (jeśli są duże, możesz na mniejsze plasterki). Wkładamy je do środka.
4. Wkładamy indoutkę do rękawa, zawiązujemy ją. Pamiętaj, aby przebić rękaw w kilku miejscach.
5. Pieczemy ptaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny lub dłużej. Jeśli chcesz apetycznego rumieńca, na kilka minut przed końcem gotowania odetnij rękaw i rozwiń go.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Indoutka - 271 kcal/100g