Indoutka w rękawie w piekarniku

apetyczne danie na świąteczny stół. Niesamowicie pyszne! Na świąteczny stół często gotuję indoutkę w rękawie. Mięso jest delikatne i miękkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Nadzienie z pomarańczy nadaje ciekawy i łagodny aromat i smak. Goście zawsze bardzo to lubią.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 20 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 16 % 7 g
241 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

Czas gotowania: 13 h 20 min

1. Przygotowujemy marynatę, mieszając świeżo wyciśnięty sok z cytryny ze wszystkimi innymi składnikami. Pokrywamy indoutkę marynatą, wkładamy do pojemnika o odpowiedniej wielkości (można marynować w rękawie), szczelnie zamykamy pokrywką i wkładamy mięso do lodówki na noc (co najmniej 6 godzin). Nieźle, jeśli w tym czasie kilka razy odwrócisz indoutkę - więc lepiej się marynuje.
2. Pocieramy indoutkę ze wszystkich stron przyprawami i solą.
3. Pokrój pomarańcze na ćwiartki (jeśli są duże, możesz na mniejsze plasterki). Wkładamy je do środka.
4. Wkładamy indoutkę do rękawa, zawiązujemy ją. Pamiętaj, aby przebić rękaw w kilku miejscach.
5. Pieczemy ptaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny lub dłużej. Jeśli chcesz apetycznego rumieńca, na kilka minut przed końcem gotowania odetnij rękaw i rozwiń go.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Indoutka - 271   kcal/100g

Podobne przepisy