pomarańcze pieczone w piekarniku gorący deser

elegancki, jasny deser z pomarańczy w pośpiechu! Pomarańcze pieczone w piekarniku w tej odmianie raczej nie nadają się do roli głównego deseru na kolację. Ze względu na trudność z dokładnością przy bezpośrednim stosowaniu pomarańczy jest to nadal danie dla domowego kręgu. Wyjątkiem będą idealne pomarańcze z najcieńszymi przegrodami i słodkim miąższem. Konieczne jest zjedzenie takiego deseru za pomocą małych łyżek, dlatego ważne jest podzielenie miazgi na mniejsze części i maksymalne oddzielenie miazgi od skórki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-28 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
79 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pomarańcze pieczone w piekarniku, przygotuj bezpośrednio same pomarańcze: soczyste, dojrzałe, tak słodkie, jak to możliwe, o odpowiednim kształcie, bez uszkodzeń. Najbardziej udane dla takiego dania będą owoce bez gęstych, mięsistych przegród. Potrzebny będzie również brązowy cukier i mielony cynamon.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańcze dokładnie opłucz, pokrój na połówki, aby uzyskać stabilne pomarańczowe półkule.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą ostrego noża ostrożnie usuń widoczne pestki pomarańczy, a następnie ostrożnie chodź tak daleko, jak to możliwe, wzdłuż krawędzi miąższu, na granicy ze skórką. Jest to konieczne, aby wygodniej było jeść gotowe pomarańcze. Pokrój również samą miazgę na 4-6 sektorów. Ponownie wygodniej będzie jeść, a podczas pieczenia cukier cynamonowy dostanie się do środka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj brązowy cukier i mielony cynamon, posyp obficie powierzchnię pokrojonych pomarańczy. Umieść przygotowane owoce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz pomarańcze przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj gotowe pomarańcze pieczone w piekarniku najlepiej schłodzone, dekorując według własnego gustu i towarzysząc deserowi łyżeczkami do herbaty.

jak ozdobić pomarańcze pieczone w piekarniku?
lukier czekoladowy lub polewa, cukier puder, posiekane miękkie orzechy są całkiem dobre. Bita śmietana, miarka-dwa lody waniliowe doskonale uzupełnią taki deser. Świeże liście mięty lub melisy będą bardzo udane i na miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy