skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pomarańcze pieczone w piekarniku, przygotuj bezpośrednio same pomarańcze: soczyste, dojrzałe, tak słodkie, jak to możliwe, o odpowiednim kształcie, bez uszkodzeń. Najbardziej udane dla takiego dania będą owoce bez gęstych, mięsistych przegród. Potrzebny będzie również brązowy cukier i mielony cynamon.
Krok 2:
Pomarańcze dokładnie opłucz, pokrój na połówki, aby uzyskać stabilne pomarańczowe półkule.
Krok 3:
Za pomocą ostrego noża ostrożnie usuń widoczne pestki pomarańczy, a następnie ostrożnie chodź tak daleko, jak to możliwe, wzdłuż krawędzi miąższu, na granicy ze skórką. Jest to konieczne, aby wygodniej było jeść gotowe pomarańcze. Pokrój również samą miazgę na 4-6 sektorów. Ponownie wygodniej będzie jeść, a podczas pieczenia cukier cynamonowy dostanie się do środka.
Krok 4:
Wymieszaj brązowy cukier i mielony cynamon, posyp obficie powierzchnię pokrojonych pomarańczy. Umieść przygotowane owoce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz pomarańcze przez około 5 minut.
Krok 5:
Podawaj gotowe pomarańcze pieczone w piekarniku najlepiej schłodzone, dekorując według własnego gustu i towarzysząc deserowi łyżeczkami do herbaty.
jak ozdobić pomarańcze pieczone w piekarniku?
lukier czekoladowy lub polewa, cukier puder, posiekane miękkie orzechy są całkiem dobre. Bita śmietana, miarka-dwa lody waniliowe doskonale uzupełnią taki deser. Świeże liście mięty lub melisy będą bardzo udane i na miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g