skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Odpowiednią ilość filetów z kurczaka dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Nie musisz kroić filetów, pieczonych w całych kawałkach, pozostanie soczysty.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Aby go przygotować, połącz sos sojowy i oliwę z oliwek.
Krok 3:
Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Nie musisz mocno solić, ponieważ sam sos sojowy jest dość słony. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Marynata jest gotowa.
Krok 4:
Włóż mięso z kurczaka do powstałej marynaty, zanurz w nim filety ze wszystkich stron. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w tej formie na 1 godzinę.
Krok 5:
Następnie zrób łodzie o odpowiedniej wielkości z folii i włóż do każdej z nich kawałek mięsa. Umieść wszystko w naczyniu do pieczenia. Resztę marynaty wylej na mięso.
Krok 6:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie usuń górny arkusz folii i pozostaw mięso w piekarniku na kolejne 20-30 minut, aż się zrumieni.
Krok 7:
Wyjmij gotowy filet z kurczaka z piekarnika i połóż na przygotowanym talerzu. Pokrój na kawałki i poczęstuj się. Smacznego!
podczas pieczenia możesz dodać do kurczaka warzywa-ziemniaki, brokuły, paprykę.
takie pieczone mięso można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Lub użyj go jako składnika do przygotowywania sałatek.
do pieczenia używaj świeżego mięsa i najlepiej, aby nie było zamrożone.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g