filet z kurczaka w folii w piekarniku

delikatny, dietetyczny, zdrowy, dla całej rodziny! Filet z kurczaka pieczony w folii w piekarniku to jeden z najbardziej & quot; leniwych & quot; przepisów. Ze względu na aromatyczną marynatę mięso jest soczyste i miękkie. To danie pomoże, gdy nie ma czasu na majsterkowanie w kuchni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 20 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 19 % 7 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Odpowiednią ilość filetów z kurczaka dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Nie musisz kroić filetów, pieczonych w całych kawałkach, pozostanie soczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Aby go przygotować, połącz sos sojowy i oliwę z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Nie musisz mocno solić, ponieważ sam sos sojowy jest dość słony. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Marynata jest gotowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso z kurczaka do powstałej marynaty, zanurz w nim filety ze wszystkich stron. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw w tej formie na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zrób łodzie o odpowiedniej wielkości z folii i włóż do każdej z nich kawałek mięsa. Umieść wszystko w naczyniu do pieczenia. Resztę marynaty wylej na mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie usuń górny arkusz folii i pozostaw mięso w piekarniku na kolejne 20-30 minut, aż się zrumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy filet z kurczaka z piekarnika i połóż na przygotowanym talerzu. Pokrój na kawałki i poczęstuj się. Smacznego!

podczas pieczenia możesz dodać do kurczaka warzywa-ziemniaki, brokuły, paprykę.
takie pieczone mięso można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Lub użyj go jako składnika do przygotowywania sałatek.
do pieczenia używaj świeżego mięsa i najlepiej, aby nie było zamrożone.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy