ciasto twarogowe z owocami

niezrównanie pyszne, bardzo delikatne, jasne i świąteczne! Ciasto twarogowe z owocami ozdobi każde święto. Twarożek dodaje się tutaj do ciasta i śmietany, są warstwy ananasów. Okazuje się niezwykle soczysty! Możesz zaprojektować ciasto tematycznie, według własnych upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 57 % 32 g
301 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe z owocami? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne owoce według własnego wyboru. Syrop jest odpowiedni dla każdego: cukru, jagód, owoców. Umyj jajka i osusz papierowymi serwetkami. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w puszystą pianę mikserem. Odłóż na bok naczynia z ubitymi białkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz surowe żółtka z cukrem i zetrzyj Biel. Możesz to zrobić po prostu trzepaczką lub, jeśli nie chcesz się stresować, mikserem lub blenderem. Rozpuść masło w dowolny sposób. Zetrzyj twaróg widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ubitych żółtek dodaj ciepłe stopione masło i zmiażdżony twaróg. Wymieszać. Wlej mąkę do mieszanki twarogowej i dodaj sodę gaszoną octem. Mieszaj, aż będzie gładka. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej - skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wmieszaj (ręcznie, bez ubijania, a mianowicie mieszając szpatułką lub trzepaczką) ubite białka do ciasta. Zrób to delikatnie, aby ciasto było puszyste dzięki puszystości ubitych białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść gotowe ciasto w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia (18-20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 do 50 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Sprawdź gotowość biszkoptu za pomocą szpikulca. Wyjmij gotowy biszkopt z formy. Ostudzić i pokroić na 3 ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku kremu ubij blenderem ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33%) z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Wmieszaj twarożek zmiażdżony przez drobne sito do śmietany. Weź wilgotny twaróg do kremu. Łatwo będzie ingerować w krem. Jeśli twaróg jest suchy, najpierw zetrzyj go odrobiną mleka lub śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasta nasączyć syropem zmieszanym z wodą lub alkoholem, posmarować kremem twarogowym. Połóż pokrojone owoce na każdym cieście. Mam ananasy w puszkach. A ciasta nasączono syropem z nich.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmontuj w ten sposób całe ciasto i wstaw do lodówki, aby krem zestalił się, a ciasto dobrze namoczyło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj gotowe ciasto według własnych upodobań. Możesz ozdobić kolorowym kremem z bitej śmietany, polać czekoladą i udekorować owocami lub po prostu posypać okruchami biszkoptu lub startą czekoladą. Wybierz sam!

bardzo smaczne i delikatne ciasto z twarogiem i owocami nadaje się na każdą uroczystość. W tym przepisie ananasy w puszkach doskonale smakują. Ale można je zastąpić brzoskwiniami, bananami lub truskawkami. A w śmietanie zamiast twarogu można użyć twarogu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy