skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec łososia w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Zwróć szczególną uwagę na wybór ryb. Priorytetem jest oczywiście schłodzony łosoś. Mrożone ryby mają znacznie mniej składników odżywczych. Musisz także wiedzieć, jak prawidłowo rozmrozić rybę: po zamrażarce włóż ją do lodówki na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Dobrze umyj rybę, osusz ją. Mam stek z łososia, ale może to być po prostu filet rybny.
Krok 3:
Polej rybę sosem sojowym. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich podróbek tego produktu. Wybierz naturalny sos sojowy fermentowany. Jeszcze lepiej, jeśli jest to sos sojowy, który jest zalecany do marynaty.
Krok 4:
Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą-w ten sposób cytryna da więcej soku. Wlej sok do ryby, używając małego Sitka, aby kości nie dostały się na nią.
Krok 5:
Polej rybę olejem roślinnym. Może to być dowolna roślina według Twojego gustu. Mam olej sezamowy-jest idealny do marynat. Również na tym etapie możesz dodać do ryby swoje ulubione zioła lub przyprawy: ziele angielskie, oregano, czosnek w proszku. Moim zdaniem szlachetna ryba, taka jak łosoś, nie potrzebuje dużo przypraw.
Krok 6:
Pozostaw rybę do marynowania przez 20-30 minut. Jeśli chodzi o sól: nie soliłem ryb, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony. Ale w tej kwestii skup się na swoim guście.
Krok 7:
Umieść rybę w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Skoncentruj się na wielkości swojej ryby. Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję ryby, radzę przykryć wierzch formy folią.
Krok 8:
Pyszny i delikatny łosoś jest gotowy. Podawaj na gorąco, świeże lub pieczone warzywa są idealne do dekoracji. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g