skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Prawie każda ryba nadaje się do gotowania w piekarniku z ziemniakami. Można go upiec w całości lub pokroić w filety. Weź rybę (mam sandacza), ziemniaki, marchewkę, cebulę, ser, śmietanę, olej do smarowania foremek, sól, przyprawy do ryb lub po prostu czarny pieprz.
Krok 2:

Oczyść rybę z wnętrzności i łusek, odetnij ogon i głowę, pokrój na filety. Filety posolić, posypać pieprzem, skropić olejem słonecznikowym.
Krok 3:

Przygotuj warzywa: ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 4:

Nasmaruj kokilki olejem i ułóż warstwę ziemniaków. Lekko sól, pieprz.
Krok 5:

Dodaj warstwę marchewki.
Krok 6:

Pokrój rybę na kawałki. W jednej formie wkładamy jeden pokrojony filet.
Krok 7:

Ułóż rybę w następnej warstwie.
Krok 8:

Posyp ją cebulą.
Krok 9:

Teraz dodaj łyżkę dobrej gęstej śmietany.
Krok 10:

I na samej górze umieść starty lub pokrojony na kawałki ser.
Krok 11:

Przykryj kształty folią. Piec około pół godziny w gorącym piekarniku (180-190 stopni). Na koniec zdejmij folię i lekko zrumień naczynie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g



