ryba pieczona w piekarniku z ziemniakami

Świetne drugie danie rybne-smaczne, satysfakcjonujące, szybkie. Ryba pieczona w piekarniku z ziemniakami to danie "dwa w jednym" -to zarówno przystawka, jak i danie główne. Możesz wziąć dowolną rybę, co najważniejsze - nie kościstą. W tym przepisie proponuje się wziąć filet - jest to bardzo wygodne, ponieważ można bezpiecznie podawać danie dzieciom. Pieczona ryba okazuje się bardzo soczysta, ziemniaki pachnące i lekko opiekane,a cała ta dobroć łączy śmietana i ser-smak i tylko! Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 48 % 12 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Prawie każda ryba nadaje się do gotowania w piekarniku z ziemniakami. Można go upiec w całości lub pokroić w filety. Weź rybę (mam sandacza), ziemniaki, marchewkę, cebulę, ser, śmietanę, olej do smarowania foremek, sól, przyprawy do ryb lub po prostu czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z wnętrzności i łusek, odetnij ogon i głowę, pokrój na filety. Filety posolić, posypać pieprzem, skropić olejem słonecznikowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa: ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj kokilki olejem i ułóż warstwę ziemniaków. Lekko sól, pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj warstwę marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój rybę na kawałki. W jednej formie wkładamy jeden pokrojony filet.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż rybę w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp ją cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz dodaj łyżkę dobrej gęstej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I na samej górze umieść starty lub pokrojony na kawałki ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj kształty folią. Piec około pół godziny w gorącym piekarniku (180-190 stopni). Na koniec zdejmij folię i lekko zrumień naczynie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy