skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie składniki potrzebne do tego dania
Krok 2:
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać
Krok 3:
Szynka do tego przepisu nadaje się Dowolna: gotowana, posiekana w postaci kiełbasy lub jak moja gotowana wędzona. Moim zdaniem danie z wędzoną szynką jest znacznie bardziej aromatyczne. Ale tutaj wszystko zależy oczywiście od Twoich preferencji smakowych
Krok 4:
Twardy ser trzy na grubej tarce. Każdy ser będzie odpowiedni: rosyjski, holenderski, Poshekhon, parmezan, marmur - ten, który masz w tej chwili. Połowę sera kładziemy od razu, a drugą połowę zostawiamy na posypanie blatu
Krok 5:
Szynkę, pół startego sera i posiekaną cebulę wkładamy do jednego naczynia, dodajemy śmietanę i majonez (w zasadzie można wziąć jedną rzecz, ale osobiście lubię śmietanę z majonezem w połączeniu, okazuje się, że nie jest tak tłusta jak tylko z majonezem i nie tak świeża jak tylko ze śmietaną)
Krok 6:
Dobrze wymieszaj
Krok 7:
Ziemniaki, oczyścić, dobrze umyć pod bieżącą wodą i dowolnie pokroić: w plasterki lub paski, jak chcesz. Dziś pokroiłam w duże plasterki
Krok 8:
Posiekane ziemniaki rozłóż naczynie do pieczenia wysmarowane olejem roślinnym
Krok 9:
Sól, pieprz, posyp ziołami prowansalskimi lub dowolnymi przyprawami do smaku-papryka lub gotowa przyprawa do ziemniaków są tutaj idealne
Krok 10:
Rozłóż mieszankę szynki z serem, cebulą, śmietaną i majonezem na ziemniakach. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut
Krok 11:
Nasze ziemniaki są już prawie gotowe do tego czasu, pozostaje ostatni szlif-posyp górę startym serem i wyślij do piekarnika w tej samej temperaturze na kolejne 10 minut
Krok 12:
Ziemniaki z szynką i serem są gotowe! Aromat w kuchni jest po prostu wspaniały-jestem pewien, że twoje zwierzęta nie muszą być zapraszane do stołu, już czekają na obiad z niecierpliwością!
Krok 13:
Serwujemy z upałem z upałem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal / 100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g