ziemniaki z szynką i serem w piekarniku

pachnące rumiane ziemniaki przydadzą się na każdym stole. Ten przepis jest dobry, ponieważ można go przygotować ze składników, które są w każdej lodówce i uzyskać danie, które zachwyci cię nie tylko na obiad, ale także na świątecznym stole. Podawać ze świeżymi warzywami i ziołami
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 35 % 11 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie składniki potrzebne do tego dania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szynka do tego przepisu nadaje się Dowolna: gotowana, posiekana w postaci kiełbasy lub jak moja gotowana wędzona. Moim zdaniem danie z wędzoną szynką jest znacznie bardziej aromatyczne. Ale tutaj wszystko zależy oczywiście od Twoich preferencji smakowych

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser trzy na grubej tarce. Każdy ser będzie odpowiedni: rosyjski, holenderski, Poshekhon, parmezan, marmur - ten, który masz w tej chwili. Połowę sera kładziemy od razu, a drugą połowę zostawiamy na posypanie blatu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szynkę, pół startego sera i posiekaną cebulę wkładamy do jednego naczynia, dodajemy śmietanę i majonez (w zasadzie można wziąć jedną rzecz, ale osobiście lubię śmietanę z majonezem w połączeniu, okazuje się, że nie jest tak tłusta jak tylko z majonezem i nie tak świeża jak tylko ze śmietaną)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki, oczyścić, dobrze umyć pod bieżącą wodą i dowolnie pokroić: w plasterki lub paski, jak chcesz. Dziś pokroiłam w duże plasterki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekane ziemniaki rozłóż naczynie do pieczenia wysmarowane olejem roślinnym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz, posyp ziołami prowansalskimi lub dowolnymi przyprawami do smaku-papryka lub gotowa przyprawa do ziemniaków są tutaj idealne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż mieszankę szynki z serem, cebulą, śmietaną i majonezem na ziemniakach. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasze ziemniaki są już prawie gotowe do tego czasu, pozostaje ostatni szlif-posyp górę startym serem i wyślij do piekarnika w tej samej temperaturze na kolejne 10 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ziemniaki z szynką i serem są gotowe! Aromat w kuchni jest po prostu wspaniały-jestem pewien, że twoje zwierzęta nie muszą być zapraszane do stołu, już czekają na obiad z niecierpliwością!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Serwujemy z upałem z upałem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal / 100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy