kaczka nadziewana kaszą gryczaną w piekarniku

Miękkie i soczyste, bardzo smaczne, z apetycznym nadzieniem! Kaczka nadziewana kaszą gryczaną w piekarniku to danie dwa w jednym! Okazuje się doskonałe mięso drobiowe z niesamowitym dodatkiem. Podczas pieczenia tłuszcz, który topi się z kaczki, odżywia całą kaszę gryczaną, dzięki czemu okazuje się zaskakująco smaczny, maślany i pachnący!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 62 % 29 g
węglowodany 9 % 4 g
328 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę z kaszą gryczaną? Drób jest idealny do przepisu, jeśli nie jest dostępny, możesz ugotować zakupioną kaczkę. Użyłem zamrożonej tuszy o małych rozmiarach. Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kupujesz kaczkę, najpierw rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Jeśli masz drób, oczyść go, usuń wnętrze i dobrze umyj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynuj kaczkę. Aby to zrobić, wymieszaj sól i zmielony czarny lub ziele angielskie. Użyłem czosnku do marynowania, obrałem go i zetarłem na drobnej tarce. Aby uzyskać bogatszy smak, dodałem małą szczyptę cukru do soli i pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pocieraj tuszę ze wszystkich stron i wewnątrz. Włóż kaczkę do celofanowej torby, zawiń i wyślij do lodówki. Wystarczy jedna lub dwie godziny, ale zwykle zostawiam kaczkę w lodówce na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Opłucz kaszę gryczaną i wyślij do małego rondla. Napełnij zimną wodą w ilości 2 do 1, tj. na jedną filiżankę zbóż potrzebujesz dwóch takich samych filiżanek wody. Lekko posolić, postawić na dużym ogniu, po zagotowaniu zmniejszyć płomień, gotować pod zamkniętą pokrywką,aż woda zostanie wchłonięta (zajmie to około 15 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz pieczarki pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój grzyby w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, opłucz i posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę na złoty kolor (około 5-10 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając). Dodaj pieczarki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko posolić i gotować, aż cały płyn wyparuje, a grzyby się zrumienią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na czystej patelni podgrzej 1 łyżkę. l olej roślinny, dodaj pokrojoną w kostkę wątrobę, lekko Posol i smaż prawie do miękkości (należy skupić się na tym, aby cały płyn odparował, a wątroba lekko się usmażyła).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W osobnej misce wymieszaj grzyby, wątrobę i kaszę gryczaną, pieprz do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij kaczkę z lodówki. Jeśli użyłeś czosnku, usuń go rękami z powierzchni tuszy, w przeciwnym razie może się spalić podczas gotowania. Faszeruj kaczkę nadzieniem gryczanym. Zostało mi trochę gryki, więc nadziewałem miejsce, w którym była szyja i wole, więc zniknęło mi całe nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą wykałaczek zszyj otwory na brzuchu i boku szyi. Możesz użyć nici z igłą i zszyć otwory.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij nadziewaną kaczkę do rękawa do gotowania zawiąż go po obu stronach, a na rękawie wykonaj kilka nakłuć wykałaczką. Jest to konieczne, aby gorące powietrze wydostało się podczas pieczenia, a Rękaw nie pękł.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij kaczkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5-2 godziny. Rozważ możliwości swojego piekarnika i ustaw odpowiednią temperaturę. Mój piekarnik piecze kaczkę przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, oryginalny przepis zalecał temperaturę 160-180 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po określonym czasie odetnij górną część rękawa, ostrożnie polej kaczkę tłuszczem, który stopił się podczas pieczenia i wyślij ptaka na kolejne 20-30 minut do piekarnika. Jeśli to możliwe, włącz tryb "konwekcja". Ptak powinien się zrumienić. Spójrz na kaczkę podczas gotowania, jeśli zacznie się palić, zmniejsz temperaturę w piekarniku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponownie polej gotowego ptaka tłuszczem i usuń wykałaczki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami i sałatką. Pyszne i satysfakcjonujące!

smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy