skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec indyka z grzybami i serem? Aby danie było soczyste i smaczne, indyka należy najpierw marynować. Przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Jeśli miód zgęstnieje, rozpuść go w łaźni wodnej.
Krok 2:
W małej misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, płynny miód, bazylię, imbir i mielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. Możesz użyć gotowych mieszanek przypraw. W takim przypadku dodaj je do smaku, biorąc pod uwagę skład podany na opakowaniu. Jeśli mieszanina zawiera sól, możesz posolić marynatę, ponieważ sos sojowy ma słony smak. Bądź ostrożny!
Krok 3:
Pieczarki lepiej nadają się do pieczenia, wygodnie jest pokroić je na talerze. Ser można wziąć twardy lub stopiony. Wybierz pomidory, które są gęste, niedojrzałe, aby po pokrojeniu i upieczeniu zachowały swój kształt.
Krok 4:
Umyj filety, osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem wykonaj nacięcia poprzeczne w odległości 1 cm od siebie, nie przecinając do dołu piersi.
Krok 5:
Posmaruj indyka ze wszystkich stron i w kawałkach gotowaną marynatą. Pozostaw filety do marynowania na 1-1, 5 godziny. Możesz zostawić na noc. Im dłużej trwa marynowanie, tym bogatszy będzie smak.
Krok 6:
Umyj pieczarki, osusz, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 7:
Podobnie pokrój ser w plasterki.
Krok 8:
Umyj pomidory, pokrój ostrym nożem w cienkie koła. Pomidory można zastąpić innymi warzywami (papryka, czerwona cebula).
Krok 9:
Przenieś pierś do naczynia do pieczenia. Do każdej kieszeni włóż 2 plasterki sera, pieczarek i pomidora.
Krok 10:
Przykryj formę z piersią na wierzchu folią. Wskazane jest, aby folia nie stykała się z nadzieniem, w przeciwnym razie ser przyklei się do niego podczas pieczenia.
Krok 11:
Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 50 minut. Następnie delikatnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię i piecz przez kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Czas gotowania jest indywidualny i zależy od specyfiki działania piekarnika.
Krok 12:
Pokrój gotowego indyka z grzybami i serem na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal / 100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g