Indyk w piekarniku z pieczarkami i serem

miękkie, delikatne, aromatyczne, z soczystym nadzieniem! Piecz indyka w piekarniku z grzybami i serem w formie akordeonu! Marynata pomoże uczynić pierś delikatną i miękką, a nadzienie z dodatkiem warzyw doda soczystości. Piękna porcja i wspaniały smak to idealne rozwiązanie na świąteczne menu!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 20 % 5 g
123 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec indyka z grzybami i serem? Aby danie było soczyste i smaczne, indyka należy najpierw marynować. Przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Jeśli miód zgęstnieje, rozpuść go w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, płynny miód, bazylię, imbir i mielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. Możesz użyć gotowych mieszanek przypraw. W takim przypadku dodaj je do smaku, biorąc pod uwagę skład podany na opakowaniu. Jeśli mieszanina zawiera sól, możesz posolić marynatę, ponieważ sos sojowy ma słony smak. Bądź ostrożny!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki lepiej nadają się do pieczenia, wygodnie jest pokroić je na talerze. Ser można wziąć twardy lub stopiony. Wybierz pomidory, które są gęste, niedojrzałe, aby po pokrojeniu i upieczeniu zachowały swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj filety, osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem wykonaj nacięcia poprzeczne w odległości 1 cm od siebie, nie przecinając do dołu piersi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj indyka ze wszystkich stron i w kawałkach gotowaną marynatą. Pozostaw filety do marynowania na 1-1, 5 godziny. Możesz zostawić na noc. Im dłużej trwa marynowanie, tym bogatszy będzie smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pieczarki, osusz, pokrój w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podobnie pokrój ser w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory, pokrój ostrym nożem w cienkie koła. Pomidory można zastąpić innymi warzywami (papryka, czerwona cebula).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś pierś do naczynia do pieczenia. Do każdej kieszeni włóż 2 plasterki sera, pieczarek i pomidora.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę z piersią na wierzchu folią. Wskazane jest, aby folia nie stykała się z nadzieniem, w przeciwnym razie ser przyklei się do niego podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 50 minut. Następnie delikatnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię i piecz przez kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Czas gotowania jest indywidualny i zależy od specyfiki działania piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowego indyka z grzybami i serem na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal / 100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy