skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pysznego kurczaka w kaczątku w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zacząć od przygotowania sosu czosnkowego na bazie masła.
Krok 2:
Masło najpierw rozpuść i ostudź.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 4:
W misce wymieszaj stopione masło, czosnek, sól i pieprz.
Krok 5:
Teraz przygotuj kurczaka i jabłka. Wybierz kurczaka o takim rozmiarze, aby zmieścił się w Twoim kaczątku.
Krok 6:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i na zewnątrz sosem czosnkowym.
Krok 7:
Jabłka obrać i posiekać i pokroić w kliny. W razie potrzeby możesz również odciąć skórę. Aby jabłka nie ciemniały szybko, wybierz odpowiednie odmiany-odpowiednie są jabłka Simerinka lub Granny Smith i kilka innych.
Krok 8:
Włóż część jabłek do kaczątka wysmarowanego masłem.
Krok 9:
Ułóż ptaka na jabłkach i nadziewaj go pozostałymi jabłkami. Jeśli po tym nadal masz jabłka, rozłóż je po bokach kurczaka.
Krok 10:
W razie potrzeby możesz wlać trochę wody do kaczątka. Nie zrobiłem tego, ponieważ jabłka i kurczak i bez wody wydzielają dużo soku. Przykryj kaczątko pokrywką.
Krok 11:
Umieść kurczaka w kaczątku w piekarniku nagrzanym do 180°C na 1 godzinę. Następnie zdejmij pokrywę. Posmaruj kurczaka sokiem z dna formy. Wróć do piekarnika i pozostaw do pieczenia na złoty kolor przez kolejne 20-25 minut, okresowo smarując sokiem z dna kaczątka.
Krok 12:
Przenieś gotowego kurczaka z jabłkami na półmisek i natychmiast podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g