kurczak w kaczątku w piekarniku

delikatny, pikantny, rumiany, z jabłkami i czosnkiem! Kurczak w kaczątku w piekarniku okazuje się soczysty, bardzo smaczny, bogaty w aromaty. Dzięki ciężkiej pokrywie mięso drobiowe nie wysycha, jest dobrze nasycone sokami z jabłek i staje się delikatne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pysznego kurczaka w kaczątku w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zacząć od przygotowania sosu czosnkowego na bazie masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło najpierw rozpuść i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj stopione masło, czosnek, sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj kurczaka i jabłka. Wybierz kurczaka o takim rozmiarze, aby zmieścił się w Twoim kaczątku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i na zewnątrz sosem czosnkowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka obrać i posiekać i pokroić w kliny. W razie potrzeby możesz również odciąć skórę. Aby jabłka nie ciemniały szybko, wybierz odpowiednie odmiany-odpowiednie są jabłka Simerinka lub Granny Smith i kilka innych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż część jabłek do kaczątka wysmarowanego masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ptaka na jabłkach i nadziewaj go pozostałymi jabłkami. Jeśli po tym nadal masz jabłka, rozłóż je po bokach kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby możesz wlać trochę wody do kaczątka. Nie zrobiłem tego, ponieważ jabłka i kurczak i bez wody wydzielają dużo soku. Przykryj kaczątko pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść kurczaka w kaczątku w piekarniku nagrzanym do 180°C na 1 godzinę. Następnie zdejmij pokrywę. Posmaruj kurczaka sokiem z dna formy. Wróć do piekarnika i pozostaw do pieczenia na złoty kolor przez kolejne 20-25 minut, okresowo smarując sokiem z dna kaczątka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotowego kurczaka z jabłkami na półmisek i natychmiast podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy