skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruchą mannę na śmietanie bez mąki? Przygotuj składniki. Usuń wszystkie produkty przechowywane w lodówce z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, temperatura pokojowa - wtedy manna okaże się wspanialsza i smaczniejsza. W głębokiej misce lub misce blendera ubij jaja kurze. Ubij je na gęstą pianę za pomocą miksera, blendera lub trzepaczki ręcznej.
Krok 2:
Ubij śmietanę z cukrem w osobnej misce, aby cukier rozpuścił się szybciej i lepiej. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest świeża i naturalna, bez dodatków roślinnych. Im bardziej tłusta jest śmietana, tym bardziej Maślana i wysokokaloryczna będzie manna.
Krok 3:
Wlej semolinę do miski z mieszanką śmietany i cukru, dodaj wanilinę. Dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby puchła.
Krok 4:
Następnie wlej mieszankę jajeczną do miski z spuchniętą semoliną. Dodaj sodę. Wymieszać. Na powierzchni ciasta pojawią się małe bąbelki, podczas mieszania masa nieznacznie wzrośnie, ponieważ soda zareaguje z kwasem zawartym w śmietanie. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5:
Nasmaruj formę do pieczenia Manny masłem (dno i ściany formy), posyp suchą kaszą manną (nie trzeba smarować formy silikonowej). Wlać przygotowane ciasto do formy. Włóż ciasto do piekarnika na 35-45 minut, skup się na pracy piekarnika, objętości formy i wymiarach ciasta. Powinien być zrumieniony z góry, sprawdź gotowość Manny drewnianą wykałaczką.
Krok 6:
Wyjmij schłodzoną mannę z formy i posyp cukrem pudrem. Podawaj mannę na stole z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem, na ciepło lub na zimno. W razie potrzeby można go pokroić wzdłuż i posmarować skondensowanym mlekiem lub innym kremem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g