mannik na śmietanie bez mąki kruchy

bardzo smaczne, delikatne i satysfakcjonujące, ze zwykłych potraw! Krucha manna na kwaśnej śmietanie bez mąki można bezpiecznie zaliczyć do kategorii prostych i szybkich w przygotowaniu wypieków na herbatę. Zawiera tylko niedrogie i niedrogie składniki, a sam proces jest tak zrozumiały, że poradzi sobie z nim nawet początkujący.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 72 % 39 g
257 kcal
IG: 3 / 47 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruchą mannę na śmietanie bez mąki? Przygotuj składniki. Usuń wszystkie produkty przechowywane w lodówce z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, temperatura pokojowa - wtedy manna okaże się wspanialsza i smaczniejsza. W głębokiej misce lub misce blendera ubij jaja kurze. Ubij je na gęstą pianę za pomocą miksera, blendera lub trzepaczki ręcznej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij śmietanę z cukrem w osobnej misce, aby cukier rozpuścił się szybciej i lepiej. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest świeża i naturalna, bez dodatków roślinnych. Im bardziej tłusta jest śmietana, tym bardziej Maślana i wysokokaloryczna będzie manna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do miski z mieszanką śmietany i cukru, dodaj wanilinę. Dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby puchła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mieszankę jajeczną do miski z spuchniętą semoliną. Dodaj sodę. Wymieszać. Na powierzchni ciasta pojawią się małe bąbelki, podczas mieszania masa nieznacznie wzrośnie, ponieważ soda zareaguje z kwasem zawartym w śmietanie. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę do pieczenia Manny masłem (dno i ściany formy), posyp suchą kaszą manną (nie trzeba smarować formy silikonowej). Wlać przygotowane ciasto do formy. Włóż ciasto do piekarnika na 35-45 minut, skup się na pracy piekarnika, objętości formy i wymiarach ciasta. Powinien być zrumieniony z góry, sprawdź gotowość Manny drewnianą wykałaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij schłodzoną mannę z formy i posyp cukrem pudrem. Podawaj mannę na stole z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem, na ciepło lub na zimno. W razie potrzeby można go pokroić wzdłuż i posmarować skondensowanym mlekiem lub innym kremem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy