Gata armeńska okrągła

Oryginalny, najsmaczniejszy, bujny, ze zwykłych produktów! Okrągły Gata ormiański to delikatne ciasta na cieście drożdżowym nadziewane ghee i masłem z cukrem. Pieczone są w piekarniku. Okazuje się, że pyszne wypieki na herbatę!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 68 % 50 g
377 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Gata Armenian Round? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych kremowych ciast.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie dodaj do niej białko z drugiego jaja kurzego, pozostawiając żółtko do dalszego smarowania pieczenia, a następnie wlej sto gramów cukru do miski i włóż do niej pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź drobne sito i przesiej Części do obszernej miski pięćset pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj do niej siedem gramów suchych drożdży szybko działających i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sto osiemdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski z masą jajeczno-maślaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mąkę pszenną zmieszaną z drożdżami do miski z płynną podstawą i zagniataj ciasto. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami przez dziesięć minut, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce przez około dwie minuty, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj zagniecione ciasto odrobiną oleju roślinnego, a następnie przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby przygotować nadzienie, włóż trzysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości do głębokiej miski, którą wcześniej przesiej przez drobne sito, a następnie wlej do niej sto pięćdziesiąt gramów cukru i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej pół łyżeczki kurkumy do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż pięćdziesiąt gramów roztopionego masła i sto gramów zmiękczonego masła do wspólnej miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiel je rękami w okruchy, które po ściśnięciu powinny się skleić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole i ugniataj, a następnie uformuj i podziel na sześć identycznych kawałków.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z każdego kawałka ciasta tworzymy koloboki, a następnie kładziemy je na stole i przykrywamy ręcznikiem na dziesięć minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Każdą bułkę na przemian rozwałkuj do ciast o grubości jednego centymetra i posmaruj je masłem do smaku, pozostawiając wolne krawędzie ciastek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż cztery czubate łyżki przygotowanego nadzienia na każdej tortilli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zbierz brzegi każdej tortilli z nadzieniem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze przyklej krawędzie każdej tortilli nadzieniem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Naciskając rękami, tworzymy ciasta, które następnie zwijamy do półtora centymetra grubości.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż tortille na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je żółtkiem ubitym z niewielką ilością wody, aby uzyskać brązowy rumieniec podczas pieczenia.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Za pomocą widelca wykonaj dowolne wzory na ciastach i kilka nakłuć, a następnie umieść blachę do pieczenia z ciastami na dziesięć do piętnastu minut w ciepłym miejscu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Blachę do pieczenia z odległymi ciastami wkładamy do piekarnika nagrzanego do stu dziewięćdziesięciu stopni i pieczemy je przez około piętnaście minut, aż będą złote. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugotowane ciasta układamy na stole pokrytym serwetką.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

wspaniały przepis na przygotowanie słodkiego ciasta karabachskiego z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ghee i masła z cukrem i jasną błyszczącą powierzchnią w domu. Ormiańskie kremowe tortille Gata! Wszyscy, którzy widzą ten deser po raz pierwszy, są zachwyceni jednym wyglądem, ponieważ okrągła karabachska lub armeńska Gata wygląda bardzo apetycznie i nie oszuka Twoich oczekiwań, ponieważ kremowe nadzienie nadaje tym ciastom niepowtarzalny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy