skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z ciasta francuskiego bez drożdży? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam użycie mięsa mielonego mieszanego(wieprzowina, wołowina i kurczak). Weź musztardę Dijon, nie pikantną.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój tak małe, jak to możliwe. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz pominąć ten krok i nie dodawać jej do mięsa mielonego.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Użyj dowolnego twardego sera, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i dobrze się topi. Możesz go zastąpić mozzarellą bez smaku, suluguni lub serem Adyghe.
Krok 4:
Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, starty ser i musztardę. Musztardę można zastąpić majonezem (1 łyżka stołowa). Wlej łyżkę rafinowanego oleju z oliwek lub słonecznika.
Krok 5:
Sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać odpowiednie przyprawy do mięsa mielonego według własnego uznania, ale pamiętaj, aby sprawdzić, czy w ich składzie jest sól, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie mięsa.
Krok 6:
Weź jedną warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego i rozwałkuj ją trochę o grubości około 5 mm.użyj szklanki lub formy o średnicy około 6 cm, aby wyciąć koła.
Krok 7:
Na środku każdego koła ułóż nadzienie około 1 łyżeczki.
Krok 8:
Aby ciasta nie pękały podczas pieczenia, posmaruj brzegi kółek ciasta białkiem jajka, a następnie uformuj w tak małe placki. Podczas rzeźbienia upewnij się, że krawędzie ciasta są mocno połączone. Zrób kręcony szew, będzie piękniejszy i bardziej niezawodny.
Krok 9:
Wyłóż blachę do pieczenia wysokiej jakości pergaminem lub silikonową matą do pieczenia. Ułóż placki w pewnej odległości od siebie. Nasmaruj powierzchnię półfabrykatów żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż się zarumieni. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej dla każdego, czasy pieczenia mogą się różnić.
Krok 10:
Ciasta francuskie bez drożdży smakują lepiej z upałem, ale są również pyszne schłodzone. Jako dodatek do przekąsek możesz podać czosnek lub dowolny inny sos według własnego uznania, świeże warzywa, marynaty. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g