skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w piekarniku w całości na puszce? Przygotuj wszystkie składniki. Smak potrawy zależy w dużej mierze od wybranego kurczaka. Zwykle pieczę kurczaka o wadze mniejszej niż 1,5 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonego, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kurczak powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.
Krok 2:
Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Aby marynować, weź miskę lub patelnię, w której będzie swobodnie pasować. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Odpowiednie są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Wziąłem miskę ze stali nierdzewnej. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są dostępne.
Krok 3:
Obierz czosnek. Opłucz, osusz i posiekaj w wyciskarce do czosnku.
Krok 4:
Przetrzyj tuszę ręcznikiem papierowym, aby nie pozostała wilgoć i lepiej się marynowała. Dokładnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą, czosnkiem i mieszanką przypraw.
Krok 5:
Posmaruj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz majonezem. Przykryj naczynia, w których kurczak będzie marynowany, folią spożywczą lub ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Im dłużej kurczak będzie marynowany,tym smaczniejszy i bardziej soczysty będzie. Często zostawiam na noc przed gotowaniem.
Krok 6:
Umieść kurczaka na słoiku, a następnie umieść na głębokiej blasze do pieczenia. Zrobi to każdy szklany słoik. Najważniejsze, zanim nałożysz na niego kurczaka, sprawdź, czy cała konstrukcja pasuje do piekarnika. Mam słoik o pojemności 450 ml. wlej ciepłą wodę do słoika na 2/3 objętości, dodaj liść laurowy i pieprz do wody. Weź blachę do pieczenia o takim rozmiarze, aby była większa niż powierzchnia pod kurczakiem, aby podczas pieczenia spływał tam tłuszcz.
Krok 7:
Napełnij go do połowy zimną wodą. Umieść kurczaka do pieczenia w zimnym piekarniku, aby woda była równomiernie podgrzana, a butelka nie pękła. Włącz piekarnik do 200 stopni. Po pół godzinie zmniejsz do 180 i piecz przez 1,5 godziny. W tym czasie zalej kurczaka wodą z blachy do pieczenia, aby nie wyschła. Jeśli widzisz, że piecze się nierównomiernie, ciemniejsze części można przykryć folią.
takie danie jest zwykle podawane na gorąco. W połączeniu z puree ziemniaczanym kurczak na puszce jest po prostu uwielbiany przez dzieci.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g