kurczak w piekarniku w całości na puszce

pachnący, delikatny i bardzo apetyczny kurczak. Kurczak na puszce jest równomiernie rumiany i chrupiący ze wszystkich stron. Czosnek w połączeniu z przyprawami nadaje potrawie piękny smak. Możesz gotować takiego kurczaka zarówno na wakacje, jak iw zwykły dzień powszedni.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w piekarniku w całości na puszce? Przygotuj wszystkie składniki. Smak potrawy zależy w dużej mierze od wybranego kurczaka. Zwykle pieczę kurczaka o wadze mniejszej niż 1,5 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonego, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kurczak powinien być jasnoróżowy, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Aby marynować, weź miskę lub patelnię, w której będzie swobodnie pasować. Materiał, z którego jest wykonany, nie powinien się utleniać. Odpowiednie są naczynia emaliowane, ceramiczne i szklane. Wziąłem miskę ze stali nierdzewnej. Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są dostępne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek. Opłucz, osusz i posiekaj w wyciskarce do czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj tuszę ręcznikiem papierowym, aby nie pozostała wilgoć i lepiej się marynowała. Dokładnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz solą, czosnkiem i mieszanką przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz majonezem. Przykryj naczynia, w których kurczak będzie marynowany, folią spożywczą lub ręcznikiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Im dłużej kurczak będzie marynowany,tym smaczniejszy i bardziej soczysty będzie. Często zostawiam na noc przed gotowaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kurczaka na słoiku, a następnie umieść na głębokiej blasze do pieczenia. Zrobi to każdy szklany słoik. Najważniejsze, zanim nałożysz na niego kurczaka, sprawdź, czy cała konstrukcja pasuje do piekarnika. Mam słoik o pojemności 450 ml. wlej ciepłą wodę do słoika na 2/3 objętości, dodaj liść laurowy i pieprz do wody. Weź blachę do pieczenia o takim rozmiarze, aby była większa niż powierzchnia pod kurczakiem, aby podczas pieczenia spływał tam tłuszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij go do połowy zimną wodą. Umieść kurczaka do pieczenia w zimnym piekarniku, aby woda była równomiernie podgrzana, a butelka nie pękła. Włącz piekarnik do 200 stopni. Po pół godzinie zmniejsz do 180 i piecz przez 1,5 godziny. W tym czasie zalej kurczaka wodą z blachy do pieczenia, aby nie wyschła. Jeśli widzisz, że piecze się nierównomiernie, ciemniejsze części można przykryć folią.

takie danie jest zwykle podawane na gorąco. W połączeniu z puree ziemniaczanym kurczak na puszce jest po prostu uwielbiany przez dzieci.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy