chleb pełnoziarnisty na zakwasie w piekarniku

prawdziwy domowy chleb na żywym zakwasie. Chleb pełnoziarnisty na zakwasie można nazwać "żywym" chlebem. W końcu zakwas to żywe mikroorganizmy, które zapewniają naturalną fermentację i podnoszenie chleba. Mąka pełnoziarnista ma więcej składników odżywczych niż zwykła mąka. Robienie chleba na zakwasie to długi proces, ale taki chleb na to zasługuje. Rumiany, z apetyczną chrupiącą skórką, wcale nie przypomina drożdży sklepowych. Jedz go z wielką przyjemnością, ponieważ jest naprawdę naturalny, zrób to sam.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 83 % 30 g
160 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

pierwszym krokiem jest ożywienie zakwasu. Wyjmujemy go z lodówki, pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej przez 45-50 minut. Bierzemy zwykły półlitrowy słoik, wkładamy do niego wymaganą ilość zakwasu, dodajemy wodę o temperaturze pokojowej i mieszamy. Dodaj mąkę żytnią, mieszaj, aż znikną grudki. Okazuje się, że jest to dość gęsta masa. Pokrywamy słoik pokrywką, ale nie zamykamy go hermetycznie, zakwas powinien "oddychać". Pozostaw na 3,5-4 godziny. Czas dojrzewania zależy od temperatury, im cieplej, tym szybszy proces. Ale to nie znaczy, że musisz umieścić zakwas na samej baterii, może to tylko zepsuć wszystko. Optymalna temperatura wynosi 25-26 stopni. Mój zakwas rośnie w ciągu 3-3, 5 godziny.
gdy objętość zakwasu w słoiku wzrośnie około 3 razy, a "czapka" zacznie opadać, przystępujemy do przygotowania ciasta. Nie możesz czekać na upadek.
W przypadku ciasta mierzymy żywy zakwas w pojemniku, w którym zagniatamy ciasto chlebowe. Dodaj wodę, wymieszaj trzepaczką. Przesiej mąkę żytnią pełnoziarnistą, wymieszaj, aż będzie gładka. Przykryj ciasto i usuń w ciepłe miejsce na 3-3, 5 godziny. Przenieś pozostały żywy zakwas do czystej szklanki, lekko przykryj pokrywką i włóż do lodówki do następnego pieczenia.
zaparz słód 50 ml wrzącej wody, pozwól mu ostygnąć. W pozostałych 120 ml ciepłej wody rozpuść miód. Mąkę żytnią i pszenną wymieszać i przesiać.
ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej 2 razy. Dodaj sól, schłodzony słód, wodę miodową do odpowiedniego ciasta i wymieszaj. Dodaj otręby i około połowy przesianej mąki, wymieszaj. Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy łyżką (zawsze używam drewnianej) przez około 5 minut. Ciasto jest lepkie, gęste.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Na dno wylewam mieszankę nasion sezamu, słonecznika i lnu. Ale to jest opcjonalne. Przenieś ciasto do formy, wygładź górę mokrymi rękami. Przykryj formę ciastem i włóż do ciepła na 2,5-3 godziny.
ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość 2-3 razy. Pęcherzyki przebijające się przez powierzchnię przedmiotu obrabianego to znak, że ciasto dobrze pasuje i można upiec chleb. Jeśli chleb jest niedoświetlony, miękisz będzie lepki i gęsty.
wkładamy miskę wody do piekarnika i włączamy na 220 stopni. Gdy piekarnik jest gorący, posyp chleb z butelki z rozpylaczem wodą, w razie potrzeby posyp otrębami na wierzchu i upiecz. Pieczemy parą przez 15 minut, następnie wyjmujemy miskę z wodą, obniżamy temperaturę do 190 stopni. Po 15-20 minutach przykryj wierzch chleba folią i piecz przez kolejne 30-35 minut. Gotowość chleba można sprawdzić, dotykając go drewnianym patyczkiem. Jeśli dźwięk jest głuchy, chleb jest gotowy.
wyjmij chleb z piekarnika, natychmiast spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10-15 minut. Następnie wyjmij z formy i zawiń w ręcznik.
świeżo upieczony chleb nie jest zalecany do jedzenia, jest ciężki do strawienia, więc zostawiamy go na 12-16 godzin. W tym czasie chleb "dojrzeje", a miękisz zagęści się. Cóż, następnego dnia możesz spróbować prawdziwego domowego chleba.
smacznego!

jasne, chleb na zakwasie gotuje się przez długi czas, ale to nie znaczy, że musisz siedzieć przy nim przez cały dzień. Możesz robić swoje, po prostu nie zapomnij obserwować procesu. Udaje mi się upiec taki chleb tylko raz w tygodniu w weekend. Ale zdecydowanie staram się poświęcić temu Czas, aby zadowolić rodzinę domowym chlebem.
czas może się zmieniać w zależności od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu.
nie zatrzymuję się przy przygotowywaniu samego zakwasu, jego przepis jest na stronie.
zakwas należy karmić raz na 3-4 dni, w przeciwnym razie ulegnie pogorszeniu. Aby to zrobić, podgrzej go w temperaturze pokojowej, odmierz na przykład 20 g do czystej szklanki, dodaj 20 g wody, wymieszaj. Dodaj 20 g mąki, mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy zakwas trochę wzrośnie, ożyje, włóż go z powrotem do lodówki.
do robienia chleba należy podchodzić z dobrym nastrojem i duszą, wtedy na pewno chleb okaże się udany i smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy