skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki biszkoptowe w silikonowych foremkach? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka używam kategorii C1. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
W kadzi połącz mleko i masło, podpal i zagotuj. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe babeczki będą bardziej puszyste. Połącz przesianą mąkę z sodą i wanilią.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem i ubijaj na maksymalnej mocy miksera przez kilka minut, aby zamieniły się w puszystą białą masę.
Krok 4:
Na przemian dodawaj mąkę i mleko do ubitych jajek. Trzepaczką, ręcznie zagnieść ciasto. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, weź to pod uwagę, skup się na konsystencji ciasta. Nie powinien być zbyt gęsty, będzie wyglądał jak umiarkowanie płynna śmietana
Krok 5:
Ciasto nie powinno stracić puszystości z ubitych jajek.
Krok 6:
Do pieczenia babeczek przygotuj silikonowe foremki i papierowe kapsułki. Włóż papierowe kapsułki do silikonowych foremek.
Krok 7:
Napełnij kokilki ciastem, nie sięgając do góry. Około 2/3 objętości papierowej kapsułki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-35 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Babeczki zmienią kolor na złoty. Wyjmij gotowe babeczki z silikonowej formy i pozostaw do ostygnięcia, kładąc je na boku. Opcjonalnie w babeczkach można usunąć trochę rdzenia i wypełnić je pysznym nadzieniem.
Krok 9:
Aby zrobić krem, połącz ciężką śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą, stabilną śmietanę. Gotowy krem można pomalować barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Krok 10:
Za pomocą worka do szprycowania nałóż krem na babeczki, tworząc czapkę. Możesz ozdobić babeczki rozpuszczoną czekoladą, dowolnymi jagodami, orzechami lub posypką cukrową.
Krok 11:
Możesz od razu poczęstować się lub wstawić do lodówki. aby krem trochę się zestalił. Miłego picia herbaty!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g