skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i włóż do głębokiego naczynia. Jeśli chcesz, możesz pokroić je na dwie lub trzy części. Zwykle wolę upiec je w całości.
Krok 2:

Marynata. Aby przygotować marynatę, potrzebujemy: koncentratu pomidorowego, połowy cytryny lub wyciśniętego soku z cytryny, sosu sojowego, cukru, suchego czosnku (można zastąpić świeżym), suszonej bazylii, mieszanki świeżo zmielonej papryki.
Krok 3:

W misce połącz koncentrat pomidorowy, sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cukier, suchy czosnek, suszoną bazylię i mielony czarny pieprz.
Krok 4:

Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Wlej marynatę do skrzydełek.
Krok 6:

Wszystko dobrze wymieszaj, aby marynata pomidorowa była równomiernie rozłożona na wszystkie skrzydła.
Krok 7:

Dokręć pojemnik ze skrzydłami folią spożywczą i włóż do lodówki na 5 godzin, a najlepiej przez całą noc-więc mięso jest lepiej nasycone marynatą, będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Okresowo potrząsaj skrzydłami, aby marynata była bardziej równomiernie rozłożona.
Krok 8:

Ułóż skrzydła na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, okresowo polewając tłuszczem z dna formy. Następnie włącz górny grill i piecz skrzydełka przez kolejne 10 minut.
wcześniej nie mogłem znieść skrzydeł. Nigdy nie gotowaliśmy ich jako osobnego Dania. I zwykle spotykali się w zupie. Ryżowy. Którego w dzieciństwie nie znosiłam. Jednak raz miałem okazję wypróbować je na imprezie firmowej u mojego męża-i zdałem sobie sprawę, dlaczego śpiewają takie pochwalne piosenki. To naprawdę pyszne. Od tego czasu gotuję je okresowo i za każdym razem inaczej. Z tych przepisów, które są na stronie: skrzydełka w sosie sojowym pieczone w piekarniku, skrzydełka pieczone w marynacie sojowo-miodowej, skrzydełka w sosie sojowym w piekarniku
we wszystkich przepisach pojawia się sos sojowy, ale skrzydełka smakują inaczej. Tym razem podstawą marynaty była pasta pomidorowa. To nadało skrzydłom inny smak. Marynatę pomidorową można strząsnąć i upiec skrzydła bez niej, a można ułożyć na skrzydłach (tak jak moje).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g


