Skrzydła grilla w piekarniku

Prawdziwa pyszna uczta dla wesołego Towarzystwa. Znam ludzi, dla których smażone lub pieczone skrzydełka są ulubionym daniem. I to prawda, gorące, sokowe skrzydełka z chrupiącą skórką mają w środku dość delikatne i smaczne mięso, nawet jeśli nie jest to dużo
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 18 % 6 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i włóż do głębokiego naczynia. Jeśli chcesz, możesz pokroić je na dwie lub trzy części. Zwykle wolę upiec je w całości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marynata. Aby przygotować marynatę, potrzebujemy: koncentratu pomidorowego, połowy cytryny lub wyciśniętego soku z cytryny, sosu sojowego, cukru, suchego czosnku (można zastąpić świeżym), suszonej bazylii, mieszanki świeżo zmielonej papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz koncentrat pomidorowy, sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cukier, suchy czosnek, suszoną bazylię i mielony czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej marynatę do skrzydełek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby marynata pomidorowa była równomiernie rozłożona na wszystkie skrzydła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć pojemnik ze skrzydłami folią spożywczą i włóż do lodówki na 5 godzin, a najlepiej przez całą noc-więc mięso jest lepiej nasycone marynatą, będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Okresowo potrząsaj skrzydłami, aby marynata była bardziej równomiernie rozłożona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż skrzydła na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, okresowo polewając tłuszczem z dna formy. Następnie włącz górny grill i piecz skrzydełka przez kolejne 10 minut.

wcześniej nie mogłem znieść skrzydeł. Nigdy nie gotowaliśmy ich jako osobnego Dania. I zwykle spotykali się w zupie. Ryżowy. Którego w dzieciństwie nie znosiłam. Jednak raz miałem okazję wypróbować je na imprezie firmowej u mojego męża-i zdałem sobie sprawę, dlaczego śpiewają takie pochwalne piosenki. To naprawdę pyszne. Od tego czasu gotuję je okresowo i za każdym razem inaczej. Z tych przepisów, które są na stronie: skrzydełka w sosie sojowym pieczone w piekarniku, skrzydełka pieczone w marynacie sojowo-miodowej, skrzydełka w sosie sojowym w piekarniku

we wszystkich przepisach pojawia się sos sojowy, ale skrzydełka smakują inaczej. Tym razem podstawą marynaty była pasta pomidorowa. To nadało skrzydłom inny smak. Marynatę pomidorową można strząsnąć i upiec skrzydła bez niej, a można ułożyć na skrzydłach (tak jak moje).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy