Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym w piekarniku

pyszne, szybkie i satysfakcjonujące wypieki na herbatę! Bułka z ciasta francuskiego z mięsem mielonym okazuje się nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna. Nadaje się nie tylko na herbatę w kręgu rodzinnym, ale także zajmie godne miejsce na każdym świątecznym stole i szybko zejdzie ze stołu jako przekąska. Jednocześnie każda gospodyni domowa będzie mogła szybko przygotować taką bułkę, jeśli w magazynie znajduje się opakowanie gotowego ciasta francuskiego. W razie potrzeby ciasto francuskie można przygotować samodzielnie. Ten proces nie jest skomplikowany, ale dość długi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 42 % 21 g
węglowodany 42 % 21 g
305 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na bułkę z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. Zacznijmy od szybkiego przygotowania ciasta francuskiego w domu. Wyjmij masło z lodówki, powinno zmiękczyć. Wlej szklankę ciepłej wody (Około 30 stopni) do miski. Dodaj cukier, sól, wbij jajko kurze i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej ocet i ponownie dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną do miski z mieszanką. Wlać części, za każdym razem dobrze mieszając ciasto. Mąka może wymagać większej lub mniejszej ilości podanej w składnikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich zwijamy w prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Masło jest również podzielone na 4 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na każdej warstwie rozmazujemy kawałek masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwijamy kopertą, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta i ponownie zwijamy kopertą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Lepiej jest używać mięsa zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną, aby nadzienie było soczyste i smaczne. Możesz użyć gotowego mięsa mielonego lub samodzielnie go nakręcić w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa wysokiej jakości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go, usmaż ugotowane mięso mielone na oleju. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę. Kładziemy na nim nadzienie z mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto zwijamy w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż rolkę do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Posmaruj roladę ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i posyp sezamem. Pieczemy bułkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Do rumieńca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj bułkę do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy