skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na bułkę z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. Zacznijmy od szybkiego przygotowania ciasta francuskiego w domu. Wyjmij masło z lodówki, powinno zmiękczyć. Wlej szklankę ciepłej wody (Około 30 stopni) do miski. Dodaj cukier, sól, wbij jajko kurze i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej ocet i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę pszenną do miski z mieszanką. Wlać części, za każdym razem dobrze mieszając ciasto. Mąka może wymagać większej lub mniejszej ilości podanej w składnikach.
Krok 3:
Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.
Krok 4:
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich zwijamy w prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Masło jest również podzielone na 4 części.
Krok 5:
Na każdej warstwie rozmazujemy kawałek masła.
Krok 6:
Ciasto zwijamy kopertą, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta i ponownie zwijamy kopertą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 7:
W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Lepiej jest używać mięsa zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną, aby nadzienie było soczyste i smaczne. Możesz użyć gotowego mięsa mielonego lub samodzielnie go nakręcić w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa wysokiej jakości.
Krok 8:
Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go, usmaż ugotowane mięso mielone na oleju. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę. Kładziemy na nim nadzienie z mięsa mielonego.
Krok 10:
Ciasto zwijamy w rolkę.
Krok 11:
Włóż rolkę do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Posmaruj roladę ubitym jajkiem kurzym na wierzchu i posyp sezamem. Pieczemy bułkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Do rumieńca.
Krok 12:
Podawaj bułkę do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g